Chłodnik

Chłodnik
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Brygida Kosel

Seria kulinarna:
Teraz Brygida! (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do gotującego się wywaru z warzyw dorzucić 25 dag szyjek rakowych, starte buraczki i drobno pokrojone liście botwinki. Zagotować. Dodać wyciśnięty sok z połowy cytryny i pozostawić do wystygnięcia. Gdy botwina będzie już zimna dodać starte na tarce ogórki oraz rzodkiewki. Starannie wymieszać i wstawić na pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu dodać jogurt naturalny i świeże zioła: szczypiorek, koperek, natkę pietruszki i bazylię. Można dodać wyciśnięte 2-3 ząbki czosnku. Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać z jajkami przepiórczymi ugotowanymi na twardo.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA