Chłodnik
Oceń przepis:
Przygotował:
Brygida Kosel
- Seria kulinarna:
- Teraz Brygida! (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 litr wywaru z warzyw
- 25 dag szyjek rakowych
- 20 dag botwiny
- cytryna
- 200 ml jogurtu
- 3 ząbki czosnku
- 4 małe świeże ogórki i kilka rzodkiewek
- szczypiorek
- koperek
- natka pietruszki i bazylia
- jajka przepiórcze
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do gotującego się wywaru z warzyw dorzucić 25 dag szyjek rakowych, starte buraczki i drobno pokrojone liście botwinki. Zagotować. Dodać wyciśnięty sok z połowy cytryny i pozostawić do wystygnięcia. Gdy botwina będzie już zimna dodać starte na tarce ogórki oraz rzodkiewki. Starannie wymieszać i wstawić na pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu dodać jogurt naturalny i świeże zioła: szczypiorek, koperek, natkę pietruszki i bazylię. Można dodać wyciśnięte 2-3 ząbki czosnku. Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać z jajkami przepiórczymi ugotowanymi na twardo.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W