Okoń z ziemniaczanym ciastem drożdżowym, sałatką z ogórków, kurkami i szczawiem

Okoń z ziemniaczanym ciastem
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Grillowa Polana (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 3 ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • cukier
  • 2-3 łyżki masła
Okoń:
  • filety z okonia
  • olej
  • natka pietruszki
  • koperek
  • gałka muszkatołowa,
  • sól
  • pieprz biały
Sałatka z ogórków:
  • 3-4 ogórki zielone
  • 3-4 ogórki małosolne
  • 1 większe jabłko
  • 1 kalarepka
  • korzeń chrzanu
  • 400 ml śmietanki 18%
  • 3-4 łyżki musztardy francuskiej
  • 150 g majonezu
  • szczypiorek
  • estragon świeży
  • koperek
  • sól
  • pieprz czarny
  • cukier do smaku
Dodatkowo:
  • 300 g kurek świeżych lub mrożonych
  • liście świeżego szczawiu
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 cebula
  • 100 ml białego wina
  • 300 ml śmietanki 36%
  • sól
  • pieprz czarny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciasto: z mleka, drożdży i 3 łyżek mąki oraz łyżki cukru przygotowujemy rozczyn. Kiedy tylko podwoi swoją objętość, dodajemy pozostałą mąkę, ziemniaki i olej. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na 4 porcje, każdą rozwałkowujemy i pieczemy na grillu z jednej i drugiej strony. Po upieczeniu smarujemy masłem i raz jeszcze opiekamy krótko na grillu.


Olej łączymy z gałką muszkatołową, filety z okonia przekładamy gałązkami koperku, natki pietruszki, posypujemy solą, pieprzem i zalewamy olejem z gałką muszkatołową. Odstawiamy do zamarynowania.


Ogórki zielone, małosolne, jabłka i kalarepkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy świeżo tarty chrzan, śmietanę , majonez, musztardę, koperek oraz szczypiorek i estragon. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy cukrem, solą i czarnym pieprzem.


Krótko przesmażamy kurki na maśle klarowanym, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę , chwilę smażymy. Po krótkim smażeniu podlewamy winem, po odparowaniu dodajemy powoli śmietankę i szczaw pokrojony w drobne kawałki. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem.


Zgrillowane filety z okonia podajemy na drożdżowych plackach, z kurkami, szczawiem i ogórkową sałatką.


 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA