Okoń z ziemniaczanym ciastem drożdżowym, sałatką z ogórków, kurkami i szczawiem
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Grillowa Polana (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Ciasto:
- 400 g mąki
- 3 ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka oleju
- sól
- cukier
- 2-3 łyżki masła
Okoń:
- filety z okonia
- olej
- natka pietruszki
- koperek
- gałka muszkatołowa,
- sól
- pieprz biały
Sałatka z ogórków:
- 3-4 ogórki zielone
- 3-4 ogórki małosolne
- 1 większe jabłko
- 1 kalarepka
- korzeń chrzanu
- 400 ml śmietanki 18%
- 3-4 łyżki musztardy francuskiej
- 150 g majonezu
- szczypiorek
- estragon świeży
- koperek
- sól
- pieprz czarny
- cukier do smaku
Dodatkowo:
- 300 g kurek świeżych lub mrożonych
- liście świeżego szczawiu
- masło klarowane do smażenia
- 1 cebula
- 100 ml białego wina
- 300 ml śmietanki 36%
- sól
- pieprz czarny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto: z mleka, drożdży i 3 łyżek mąki oraz łyżki cukru przygotowujemy rozczyn. Kiedy tylko podwoi swoją objętość, dodajemy pozostałą mąkę, ziemniaki i olej. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na 4 porcje, każdą rozwałkowujemy i pieczemy na grillu z jednej i drugiej strony. Po upieczeniu smarujemy masłem i raz jeszcze opiekamy krótko na grillu.
Olej łączymy z gałką muszkatołową, filety z okonia przekładamy gałązkami koperku, natki pietruszki, posypujemy solą, pieprzem i zalewamy olejem z gałką muszkatołową. Odstawiamy do zamarynowania.
Ogórki zielone, małosolne, jabłka i kalarepkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy świeżo tarty chrzan, śmietanę , majonez, musztardę, koperek oraz szczypiorek i estragon. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy cukrem, solą i czarnym pieprzem.
Krótko przesmażamy kurki na maśle klarowanym, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę , chwilę smażymy. Po krótkim smażeniu podlewamy winem, po odparowaniu dodajemy powoli śmietankę i szczaw pokrojony w drobne kawałki. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem.
Zgrillowane filety z okonia podajemy na drożdżowych plackach, z kurkami, szczawiem i ogórkową sałatką.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź