Pstrąg pieczony w maśle podany z pieczonymi ziemniakami i duszoną kapustą

Pstrąg pieczony w maśle podany z pieczonymi ziemniakami i duszoną kapustą
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 pstrągi patroszone
  • 100 g masła
  • sól w płatkach lub gruboziarnista
  • papier do pieczenia
  • folia aluminiowa
0,5 kg ziemniaków typu B
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu rozmaryn
  • 2 łyżki olej/masło
1 mała główka kapusty białej lub 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 łyżka kminku
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka wina
  • 1 łyżka cukru (jeśli kapusta świeża to bez cukru)
  • sól do smaku
  • 100 g masła
  • 1 mała biała cebula
  • 2 łyżka mąka pszennej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania kapusty. Świeżą kapustę poszatkuj na mandolinie. Na dnie dużego garnka upraż kminek i liść laurowy (na odrobinie oleju). Umieść kapustę w garnku z kminkiem. Dolej 2 szklanki wody i duś na średnim ogniu do miękkości. Uzupełnij wodę w garnku i mieszaj kapustę od czasu do czasu. Dopraw kapustę winem i solą.

Cebulę pokrój na drobną kostkę. Na patelni rozpuść powoli sporą ilość masła i podsmaż na nim cebulę, jak cebula zmięknie, dodaj około 2 łyżki mąki pszennej i podsmażaj tak długo, aż mąka przestanie być surowa. Do cebuli dodaj odrobinę uduszonej kapusty i rozprowadź zasmażkę.

Szuwaks z patelni przełóż do gara i wymieszaj dokładnie. Od tego momentu trzeba uważać, żeby kapusta nie przywarła do dna, więc duszenie nie powinno być zbyt długie. Kapusta gotowa.

Czas na ziemniaki. Ziemniaków nie obieraj tylko dobrze umyj, pokrój na ćwiartki. Wrzuć do jakiejś dużej michy i polej olejem, osól, wyciśnij do nich czosnek i dodaj przyprawy, w tym przypadku pieprz i rozmaryn. Wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż do żaroodpornego naczynia, następnie przykryj wszystko folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do  180 st. C na około 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię, żeby się zarumieniły.

Czas zająć się pstrągiem. Oskrob rybę z łusek, natnij i nadziej słupkami zimnego masła (ja generalnie wkładam mu to masło gdzie się da). Osól płatkami soli i zawiń częściowo w papier do pieczenia i folię aluminiową. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i wsadź pstrąga. Piecz około 15 minut lub do uzyskania temperatury 74 stopni w najgrubszym miejscu. Podawaj na talerzu z pieczonymi ziemniakami i duszoną kapustą.
Voila!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA