Sajgonki z sumem
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 500 g filetów z suma afrykańskiego
- 100 g krewetek
- 1 szklanka kiełków fasoli mung
- 100 g cienkiego makaronu sojowego vermicelli
- 2 białe cebule
- 2 małe marchewki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki sosu rybnego
- świeżo mielony biały pieprz
- 2 opakowania papieru ryżowego
- olej rzepakowy lub frytura do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotować wszystkie składniki. Cebule i marchewkę posiekać w bardzo drobną kostkę.
Makaron zalać gorącą przegotowaną wodą i odstawić na 3-4 minuty, odcedzić, zahartować zimną wodą i zostawić, by odciekł.
Gdy makaron już jest możliwie najbardziej suchy, przełożyć go do sporej miski i pociąć na mniejsze kawałki nożyczkami. Pokrojoną cebulę i marchewkę dodać do makaronu.
Suma oraz krewetki pokroić. Dodać kiełki fasoli, przyprawy: sól, świeżo mielony biały pieprz, sos rybny oraz jajko. Wszystko wymieszać bardzo dokładnie, by utworzyło jednolitą masę. Farsz odstawić na bok.
Dużą miskę z dużą ilością ciepłej przegotowanej wody ustawić na blacie, a obok rozwinąć czystą ścierkę kuchenną. Papier ryżowy zanurzyć w wodzie, następnie ułożyć na ścierce.
Na każdy papier nałożyć po łyżce farszu i formować w cylinder. Ważne jest by dociskać farsz tak, by pozbyć się kieszonek powietrza, które mogą powodować „wybuchy” podczas smażenia w głębokim tłuszczu.
Zrolowane sajgonki układać na papierze do pieczenia i wstawić na kwadrans do lodówki, aż ochłodzą się i wysuszą.
W tym czasie przyszykować sos do maczania w nim sajgonek. 3 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka cukru, 1 duży ząbek czosnku i jedna mała papryczka chili. Mieszać wszystko, aż się cukier rozpuści.
Olej rozgrzać w woku do 160-170 stopni C. Sajgonki smażyć, aż będą rumiane. Podawać z sosem i liśćmi sałaty.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź