Burger z łososiem
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 4 steki z łososia norweskiego ze skórą
- 4 bułki maślane burgerowe
- 1 serek kanapkowy Philadelphia
- 8 liści sałaty rzymskiej mini
- 8 plastrów pomidora
- 1 duża cebula prażona
Sos śliwkowy:
- 2 szklanki świeżych śliwek bez pestek, pokrojonych na ćwiartki
- ½ szklanki suszonych i wędzonych śliwek
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka peperoni
- ½ - 1 szklanki wody
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 szklanka brązowego cukru
- 4 łyżki octu jabłkowego lub śliwkowego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- sól i pieprz do smaku
- 10 liści kafiru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Łososia przyprawić minimalnie, tylko sól i pieprz. Włożyć do lodówki na czas przygotowania dodatków.
W pierwszej kolejności przygotować sos. Śliwki świeże i wędzone wrzucić do blendera, tak samo resztę składników: czosnek, chili, ocet, koncentrat pomidorowy, musztardę, cukier, sos Worcestershire i wodę, którą należy dodawać stopniowo, żeby ułatwić blendowanie. Masa ma być gładka. Na tym etapie na początek dodawać po łyżeczce soli i świeżo mielonego pieprzu, ponownie krótko zblendować.
Konsystencja powinna być dość płynna, a smak słodki. Masę przelać do rondla, dodać liście kafiru i doprowadź do zagotowania. W miarę, gdy sos będzie się redukował na małym ogniu, bąbelki powietrza będą stawały się coraz większe. Poza tym cukier będzie się karmelizował i zmieniał kolor sosu na coraz ciemniejszy. Jeśli chodzi o temperaturę, nie powinna przekraczać 95 stopni C. Przed przelaniem sosu do wyparzonego słoika należy odcedzić go z liści kafiru.
Rozgrzać patelnię i umieścić na niej dwie połówki ulubionej bułki. Bułkę od wewnątrz posmarować rozpuszczonym masłem (może to być też oliwa) i ułożyć na patelni. Ma być dobrze zrumieniona i chrupiąca.
Okruchy zdjąć z patelni i polać delikatnie oliwą, ułożyć łososia skórą do dołu. Smażyć tak długo, aż skóra stanie się sztywna i chrupka, nie może być jednak spalona, dlatego należy na bieżąco kontrolować temperaturę. Stek smażyć, aż osiągnie w najgrubszym miejscu co najmniej 55 st. C. Może to zająć kilka minut.
Bułki posmarować serkiem kanapkowym, ułożyć sałatę i 2 plastry pomidora. Środek tak zwanego dekla bułki posmarować sosem bbq i ułożyć na nim prażoną cebulę. Kiedy stek z łososia osiągnie już odpowiednią temperaturę, zdjąć go z patelni i dać mu chwilę odpocząć, tak 3 do 5 minut. Następnie ułożyć go na pomidorach i przykryć deklem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź