Belona w musztardowej panierce
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 6)
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 700-800 g filetów z belony, bez skóry (można zastąpić belonę śledziem)
- 2 łyżki musztardy ostro-słodkiej
- 1 żółtko
- 200 ml mąki żytniej
- 4 łyżki masła
- 800 g ziemniaków
- 50 g masła
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 ml mleka
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki cukru
- 1 czerwona cebula
- 6-8 rzodkiewek
- kilka gałązek koperku
- 4 łyżki świeżo tartego chrzanu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rybę pokroić na kawałki o długości 10 cm. Wymieszać musztardę z żółtkiem, zanurzać kawałki ryby, a następnie obtaczać w mące żytniej. Smażyć na rozgrzanej patelni na dużej ilości masła. Posolić do smaku.
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, utłuc, dodać masło i śmietankę, wymieszać za pomocą trzepaczki, by powstało lekkie purée, wlać mleko, roztrzepać ponownie. Posolić do smaku.
Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki. Wymieszać ocet w cukrem w miseczce, włożyć krążki cebuli, odstawić na 15 minut.
Za pomocą szatkownicy zetrzeć rzodkiewki na cienkie plasterki, zanurzyć na 15 minut w misce z lodowatą wodą, by zyskały kruchość. Osączyć, wymieszać z listkami koperku i chrzanem.
Podawać kawałki smażonej ryby na purée, udekorowane krążkami cebuli oraz plasterkami rzodkiewki z koperkiem i chrzanem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź