Kotlety ze schabu z figami i porem

Kotlety ze schabu z figami i porem
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 5)
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 kotlety ze schabu z kością
  • 3 łyżki masła
  • 400 g kurek
  • 1 por
  • 4-6 listków lubczyku
  • 4 świeże figi
  • 100 g drobnych ciemnych winogron bez pestek
  • 100 g wędzonego boczku (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki octu
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kotlety posypać szczyptą soli, smażyć na maśle na średnim ogniu, często przewracając, aż mięso się równo zrumieni z wierzchu. Na koniec smażenia dodać lubczyk. By sprawdzić, czy są kotlety są gotowe, wsunąć czubek noża przy kostce – mięso nie powinno już mieć różowawego zabarwienia. Przed podaniem odłożyć na 10 minut.

Grzyby oczyścić, por porwać na kawałki. Usmażyć grzyby i kawałki pora na reszcie masła, doprawić solą i pieprzem.

W rondelku zrobić z cukru złocisty karmel, wlać ostrożnie ocet. Podgrzewać, aż karmel się rozpuści. Przekrojone na pół figi oraz winogrona włożyć do ciepłego karmelu z octem, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Podawać mięso z kurkami i owocami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA