Kotlety ze schabu z figami i porem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 5)
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 kotlety ze schabu z kością
- 3 łyżki masła
- 400 g kurek
- 1 por
- 4-6 listków lubczyku
- 4 świeże figi
- 100 g drobnych ciemnych winogron bez pestek
- 100 g wędzonego boczku (opcjonalnie)
- 3 łyżeczki cukru
- 3 łyżki octu
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kotlety posypać szczyptą soli, smażyć na maśle na średnim ogniu, często przewracając, aż mięso się równo zrumieni z wierzchu. Na koniec smażenia dodać lubczyk. By sprawdzić, czy są kotlety są gotowe, wsunąć czubek noża przy kostce – mięso nie powinno już mieć różowawego zabarwienia. Przed podaniem odłożyć na 10 minut.
Grzyby oczyścić, por porwać na kawałki. Usmażyć grzyby i kawałki pora na reszcie masła, doprawić solą i pieprzem.
W rondelku zrobić z cukru złocisty karmel, wlać ostrożnie ocet. Podgrzewać, aż karmel się rozpuści. Przekrojone na pół figi oraz winogrona włożyć do ciepłego karmelu z octem, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Podawać mięso z kurkami i owocami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W