Schab duszony w sosie miodowo-migdałowym

Schab z migdałami
Oceń przepis:
70 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • ok. 500 g schabu
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • ok. 25 g migdałów w płatkach (ok. 2 łyżek)
  • skórka z ½ cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sól
  • pieprz
  • mielona kolendra ok. 1 łyżeczki
  • cynamon ok. 1 łyżeczki
  • (woreczek ryżu do podania)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Schab kroimy w plastry ok. 2 cm. Mieszamy cynamon, kolendrę, sól i pieprz. Obtaczamy schab w przyprawach. Rozgrzewamy olej na patelni i obtaczamy kawałki schabu w mące, nadmiar strzepujemy i od razu smażymy krótko. Ściągamy z patelni. Na drugiej patelni prażymy migdały, dodajemy 1 łyżkę masła, dolewamy sok z cytryny, skórkę startą na tarce i miód. Chwilę razem gotujemy tworząc sos. Przerzucamy schab i krótko razem podgrzewamy. Serwujemy z ryżem lub makaronem obsypane natką pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA