Schab duszony w sosie miodowo-migdałowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- ok. 500 g schabu
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- ok. 25 g migdałów w płatkach (ok. 2 łyżek)
- skórka z ½ cytryny
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki płynnego miodu
- sól
- pieprz
- mielona kolendra ok. 1 łyżeczki
- cynamon ok. 1 łyżeczki
- (woreczek ryżu do podania)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Schab kroimy w plastry ok. 2 cm. Mieszamy cynamon, kolendrę, sól i pieprz. Obtaczamy schab w przyprawach. Rozgrzewamy olej na patelni i obtaczamy kawałki schabu w mące, nadmiar strzepujemy i od razu smażymy krótko. Ściągamy z patelni. Na drugiej patelni prażymy migdały, dodajemy 1 łyżkę masła, dolewamy sok z cytryny, skórkę startą na tarce i miód. Chwilę razem gotujemy tworząc sos. Przerzucamy schab i krótko razem podgrzewamy. Serwujemy z ryżem lub makaronem obsypane natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W