Bryzole z łopatki wieprzowej
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 5 (odc. 6)
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- sól
- pieprz
- 300 g maki pszennej
- 1,5 kg drobnych pieczarek
- 2 cukrowe cebule
- 50 g masła
- 1 bochenek chleba baltonowskiego
- 6 jajek
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka majeranku
- 1 pęczek pietruszki
- 100 ml oleju
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Łopatkę mielimy na grubych oczkach, doprawiamy solą pieprzem i wyrabiamy do uzyskania lepkiej jednolitej masy. Z gotowej masy robimy 200 gramowe kulki, spłaszczamy, obtaczamy w mące i smażymy z 2 stron po 3-4 minuty.
Cebulę kroimy w grubą kostkę i szklimy na maśle, mieszamy do mocnego zrumienienia. Pieczarki lekko solimy i skrapiamy olejem, mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C na 20 do 30 minut.
Pieczarki przekładamy z formy do rondla z cebulą, zalewamy szklanką gorącej wody i mieszając, prószymy mąką do zagęszczenia. Dusimy ok. 10 min.
Chleb kroimy w kostkę wielkości kciuka, dodajemy jajka roztrzepane z mlekiem i majerankiem do uzyskania gęstej masy. Masę układamy na nasmarowanym olejem papierze pergaminowym i zawijamy jak cukierek. Pieczemy w 180 stopniach 35 minut.
Gotową kluskę chlebową kroimy w 2-centymetrowe plastry. Bryzole podajemy na plastrach kluski chlebowej z zaprawionymi pieczarkami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź