Karkówka w piwie z sałatką ziemniaczaną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 łyżka masła
- 100 ml posiekanych ziół – tymianek cytrynowy, bazylia cytrynowa, zwykła bazylia, rozmaryn, ziele curry
- 1 papryczka Aji Lemon
- 150 ml ciemnego piwa
- 500 ml wody
Sałatka ziemniaczana
- 600 g ugotowanych młodych ziemniaków
- 500 g pomidorów, w rożnych kolorach
- 3 pokrojone dymki
- garść posiekanego koperku
- garść posiekanych listków mięty
- 1 drobno pokrojony ząbek czosnku
- 2 łyżki białego octu winnego
- 3 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki i pomidory pokroić na duże kawałki, wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki, doprawić solą i pieprzem.
Mięso obsmażyć w rondlu na maśle, lekko posolić. Dodać zioła, wlać piwo i wodę. Dusić pod przykryciem przez 30-40 minut. Nakłuć patyczkiem, by sprawdzić, czy wyciekające soki są przejrzyste. Wyjąć mięso, dodać chili w całości. Chwilę podgrzać, skosztować – jeśli sos jest wystarczająco pikantny, wyjąć chili. Zredukować sos. Podawać mięso pokrojone w plastry, polane sosem. z dodatkiem sałatki ziemniaczanej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W