Karkówka w piwie z sałatką ziemniaczaną

Karkówka w piwie z sałatką ziemniaczaną
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.20
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki, Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml posiekanych ziół – tymianek cytrynowy, bazylia cytrynowa, zwykła bazylia, rozmaryn, ziele curry
  • 1 papryczka Aji Lemon
  • 150 ml ciemnego piwa
  • 500 ml wody
Sałatka ziemniaczana
  • 600 g ugotowanych młodych ziemniaków
  • 500 g pomidorów, w rożnych kolorach
  • 3 pokrojone dymki
  • garść posiekanego koperku
  • garść posiekanych listków mięty
  • 1 drobno pokrojony ząbek czosnku
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki i pomidory pokroić na duże kawałki, wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki, doprawić solą i pieprzem.
Mięso obsmażyć w rondlu na maśle, lekko posolić. Dodać zioła, wlać piwo i wodę. Dusić pod przykryciem przez 30-40 minut. Nakłuć patyczkiem, by sprawdzić, czy wyciekające soki są przejrzyste. Wyjąć mięso, dodać chili w całości. Chwilę podgrzać, skosztować – jeśli sos jest wystarczająco pikantny, wyjąć chili. Zredukować sos. Podawać mięso pokrojone w plastry, polane sosem. z dodatkiem sałatki ziemniaczanej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA