Biała kiełbasa w winie z porami i marchewką

Biała kiełbasa w winie z porami i marchewką
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Potrawy wielkanocne, Dania z wieprzowiny, Śniadania
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 5-6 białych kiełbas
  • 1 por
  • 2 średnie marchewki
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 200 ml wywaru
  • kilka łyżek śmietanki 30%
  • łyżka zimnego masła
  • sól i pieprz
  • pęczek świeżej pietruszki
  • łyżeczka miodu
  • świeży tymianek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kiełbasę obsmażamy z obu stron na odrobinie masła i oleju. Gdy będzie porządnie zrumieniona z obu stron, przekładamy ją na talerz.

Na patelni po kiełbasie podsmażamy posiekanego pora oraz marchewkę. Dodajemy też odrobinę masła, aby warzywa mogły się podduszać, a nie agresywnie smażyć. Następnie dodajemy miód i tymianek. Po 2-3 minutach wlewamy wino i wywar. Bazę doprawiamy solą i pieprzem.

Kiełbasę układamy w brytfance, zalewamy bazą warzywną i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 45-55 min. Ja lubię, gdy kiełbasa jest mocno przypieczona, więc trzymam ją trochę dłużej.

Gotową kiełbasę podajemy w głębszym talerzu, polaną obficie winnym sosem, udekorowaną świeżo posiekanym szczypiorkiem, z kromką chleba wiejskiego.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA