Biała kiełbasa w winie z porami i marchewką
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wielkanocne, Dania z wieprzowiny, Śniadania
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 5-6 białych kiełbas
- 1 por
- 2 średnie marchewki
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 200 ml wywaru
- kilka łyżek śmietanki 30%
- łyżka zimnego masła
- sól i pieprz
- pęczek świeżej pietruszki
- łyżeczka miodu
- świeży tymianek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kiełbasę obsmażamy z obu stron na odrobinie masła i oleju. Gdy będzie porządnie zrumieniona z obu stron, przekładamy ją na talerz.
Na patelni po kiełbasie podsmażamy posiekanego pora oraz marchewkę. Dodajemy też odrobinę masła, aby warzywa mogły się podduszać, a nie agresywnie smażyć. Następnie dodajemy miód i tymianek. Po 2-3 minutach wlewamy wino i wywar. Bazę doprawiamy solą i pieprzem.
Kiełbasę układamy w brytfance, zalewamy bazą warzywną i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 45-55 min. Ja lubię, gdy kiełbasa jest mocno przypieczona, więc trzymam ją trochę dłużej.
Gotową kiełbasę podajemy w głębszym talerzu, polaną obficie winnym sosem, udekorowaną świeżo posiekanym szczypiorkiem, z kromką chleba wiejskiego.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź