Zielona zupa
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 kg porów (225 g każdy)
- 2 łyżki oliwy lub masła
- sól i pieprz
- 60 g liści szpinaku
- 110 g gotowanego groszku
- 60 g poszatkowanej sałaty
- odrobina mleka lub śmietany
- cytryna do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obierz i pokrój pory. Dobrze je opłucz i osusz. Podgrzej oliwę w dużym garnku i podsmaż pory z solą i pieprzem, aż będą miękkie (10 min). Dolej 750 ml wody i gotuj 15 min pod przykryciem. Dodaj szpinak, groszek i sałatę. Zmiksuj wszystkie składniki. Przecedź masę i wyłóż do rondla. Podgrzej zupę. Odparuj ją nieco, jeśli jest zbyt wodnista lub dolej wody, jeśli jest zbyt gęsta. Dodaj śmietanę. Podawaj z siekaną miętą. Skrop sokiem z cytryny do smaku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy wielkanocne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W