Paupiettes z indyka z maronami i brukselką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 6 plastrów piersi z indyka
- sól i pieprz
- łyżka masła lub smalcu
- duża drobno posiekana cebula
- 140 g mielonej wieprzowiny lub mięsa z indyka
- 3 czubate łyżki bułki tartej
- obfita garść posiekanej natki pietruszki
- 6 podartych dużych listków szałwii
- 4 plastry boczku w podłużnych skwarkach
- ćwierć miarki koniaku lub madery
- miarka bulionu z kury
- 450 g zblanszowanej brukselki
- 225 g maronów
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozbić piersi przez folię na cienkie plastry. Posolić, popieprzyć i odłożyć. Rozpuścić masło na patelni i lekko zeszklić cebulę. Wymieszać mielone mięso z bułką tartą i ziołami w misce, po czym dodać zeszkloną cebulę. Obficie posolić i popieprzyć. Rozłożyć masę na plastrach mięsa. Zwinąć je w pakuneczki i związać każdy 3 kawałkami sznurka. Zawinąć w folię, uformować w kulki, zdjąć folię.
Usmażyć skwarki, wyłożyć na talerz, pozostawiając tłuszcz na patelni. Obsmażyć paupiettes ze wszystkich stron. Zdeglasować koniakiem i zredukować do objętości łyżki. Dodać bulion, skwarki i brukselkę. Przykryć i trzymać na wolnym ogniu do miękkości, ok. kwadransa. Dodać marony, przewracając paupiettes, i przesmażać przez kolejnych 5 - 7 minut. Podawać z puree z dyni.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Usmażyć skwarki, wyłożyć na talerz, pozostawiając tłuszcz na patelni. Obsmażyć paupiettes ze wszystkich stron. Zdeglasować koniakiem i zredukować do objętości łyżki. Dodać bulion, skwarki i brukselkę. Przykryć i trzymać na wolnym ogniu do miękkości, ok. kwadransa. Dodać marony, przewracając paupiettes, i przesmażać przez kolejnych 5 - 7 minut. Podawać z puree z dyni.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W