Deser z zielonej herbaty ze skórką i owocem pomarańczy
Oceń przepis:
Przygotował:
Bożena Sikoń
- Seria kulinarna:
- Łakocie Bożeny Sikoń (odc. 5)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
Zaparzenie herbaty
- 250 g śmietanki 36 %
- 80 g herbaty zielonej
- Mus herbaciany:
- 1 żółtko
- 15 g cukru
- 125 g czekolady białej
- 5 g żelatyny w płatkach
- 25 g esencji z herbaty
- 200 g śmietanki 36 %
- gruszka w zalewie
- imbir świeży
- Mus czekoladowy:
- 100 g czekolady gorzkiej 60 %
- 150 g śmietanki 36 %
- Do dekoracji:
- chips pomarańczowy
- gruszka
- sos czekoladowy
- biszkopt
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zieloną herbatę zalać gorącą śmietanką i ponownie doprowadzić do wrzenia. Odstawić do wystygnięcia, a następnie odcisnąć esencję. Sporządzić mus herbaciany. Utrzeć żółtko z cukrem, rozpuścić czekoladę białą w kąpieli wodnej, namoczyć żelatynę w płatkach w dużej ilości zimnej wody, a następnie odcedzić i rozpuścić, śmietankę lekko ubić. Gruszki odcedzić z zalewy. Zalewę wlać do garnka, dodać starty świeży imbir, zagotować i do gorącego wrzucić gruszki. Odstawić do ostygnięcia. Chłodne gruszki odcedzić i pokroić w kostkę, jedną zostawiając do dekoracji.
Sześć okrągłych foremek wyłożyć folią, a dno cienkim biszkoptem. Na biszkopt nałożyć pokrojoną gruszkę, a następnie dodać mus herbaciany. Mus powinien wypełnić foremkę do ¾ wysokości. Odstawić do lodówki.
Przygotowanie musu czekoladowego:
Ubić śmietankę 36%, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i razem delikatnie wymieszać.
Musem dopełnić foremki. Po zastygnięciu wyjąć desery z foremek, wierzch posypać startą czekoladą i podawać z sosem i pomarańczowym chipsem.
Przygotowanie chipsów z pomarańczy:
Pokroić pomarańczę na cienkie plasterki, które należy zamoczyć w syropie cukrowym przygotowanym z cukru i ciepłej wody, a następnie układamy na blasze i suszymy je w piekarniku w temp. 60 stopni C.
Sześć okrągłych foremek wyłożyć folią, a dno cienkim biszkoptem. Na biszkopt nałożyć pokrojoną gruszkę, a następnie dodać mus herbaciany. Mus powinien wypełnić foremkę do ¾ wysokości. Odstawić do lodówki.
Przygotowanie musu czekoladowego:
Ubić śmietankę 36%, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i razem delikatnie wymieszać.
Musem dopełnić foremki. Po zastygnięciu wyjąć desery z foremek, wierzch posypać startą czekoladą i podawać z sosem i pomarańczowym chipsem.
Przygotowanie chipsów z pomarańczy:
Pokroić pomarańczę na cienkie plasterki, które należy zamoczyć w syropie cukrowym przygotowanym z cukru i ciepłej wody, a następnie układamy na blasze i suszymy je w piekarniku w temp. 60 stopni C.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W