Dżem z chilli
Oceń przepis:
Składniki:
- 1 cała
- obrana główka czosnku
- 6-8 długich czerwonych papryczek chilli
- grubo posiekanych
- 200g świeżego imbiru
- obranego i grubo pokrojonego
- 2 liście limonki kaffir bez włókien
- 2½ szklanki miałkiego cukru
- ½ szklanki wody
- drobno starta skórka z 4 limonek (dowolnie)
- ½ szklanki octu ryżowego
- 3 łyżki stołowe sosu rybnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wysterylizuj półlitrowy słoik z zakrętką.
Zmiksuj czosnek, chilli, imbir i liście limonki kaffir. Wrzuć do rondla, dodaj pozostałe składniki.
Gotuj na średnim ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Powiększ płomień i gotuj przez 10 min., aż odparuje ⅓ płynu. Powinien bulgotać jak dżem. Przełóż gorący do słoika, zakręć. Po otwarciu przechowuj w lodówce.
Zmiksuj czosnek, chilli, imbir i liście limonki kaffir. Wrzuć do rondla, dodaj pozostałe składniki.
Gotuj na średnim ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Powiększ płomień i gotuj przez 10 min., aż odparuje ⅓ płynu. Powinien bulgotać jak dżem. Przełóż gorący do słoika, zakręć. Po otwarciu przechowuj w lodówce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W