Wojskowa grochówka
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Wegańskie zupy
Składniki:
- 2 szklanki grochu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- ¼ pietruszki
- ¼ bulwy selera
- 1 łyżka majeranku
- ½ łyżeczki lubczyku
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- sól i czarny pieprz
- do podania: dobry chleb
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotować dużą ilość gorącej wody. Groch dwukrotnie opłukać w gorącej wodzie, następnie zalać 2 litrami wrzątku na godzinę.
Obrać warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę, cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, wędzoną paprykę i smażyć na niedużym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać pokrojone warzywa i resztę ziół, dokładnie wymieszać i dusić przez 5 minut.
Wlać groch razem z wodą, sos sojowy i gotować pod przykryciem przez godzinę. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz w razie potrzeby kilkoma kroplami sosu sojowego. Podawać obowiązkowo z wielką pajdą chleba.
Obrać warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę, cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, wędzoną paprykę i smażyć na niedużym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać pokrojone warzywa i resztę ziół, dokładnie wymieszać i dusić przez 5 minut.
Wlać groch razem z wodą, sos sojowy i gotować pod przykryciem przez godzinę. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz w razie potrzeby kilkoma kroplami sosu sojowego. Podawać obowiązkowo z wielką pajdą chleba.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W