Polędwica po budapeszteńsku

Polędwica po budapeszteńsku
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Po-smak świata: Węgry (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia węgierska

Składniki:

  • 3 steki z polędwicy wołowej
  • 100 g wątróbki gęsiej
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g pieczarek
  • 3 słodkie papryki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina węgierskiego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dołożyć drobno pokrojoną wątróbkę. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, a jak zmiękną obrane pomidory. Dodać sproszkowaną paprykę i posolić. Podlać winem. Z polędwicy wykroić befsztyki grube na dwa palce, lekko rozgnieść je dłonią, na osobnej patelni rozgrzać nieco oleju, na mocnym ogniu usmażyć befsztyki z obu stron, wysmażając wedle życzenia. Po usmażeniu posolić i oprószyć pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć grzyby by się ładnie zezłociły. Befsztyki podawać z ragu i grzybami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA