Steki wieprzowe z zielonym groszkiem i pesto z bazylii
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 5 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia węgierska
Składniki:
- 2 kotlety wieprzowe z kością
- 100 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
- garść świeżego szpinaku
Pesto:
- 12 ładnych i dużych liści świeżej bazylii
- pół ząbku czosnku
- 30 g sera pecorino
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- skórki i kilka kropli soku z cytryny
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od pesto. Liście bazylii ułóż jeden na drugim, zwiń w rulon i pokrój w cienkie paseczki. Liście przełóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty ser.
Do całości dodaj kilka łyżek oliwy tak, by połączyć ze sobą wszystkie składniki. Zetrzyj trochę skórki z cytryny, wyciśnij sok – dodaj do smaku. Dopraw solą i pieprzem, pomieszaj, odstaw.
Na mocno rozgrzanej patelni podsmaż steki wieprzowe, z obu stron przez kilka minut. Odstaw. Na tę samą patelnię wrzuć szpinak i groszek zielony, krótko podsmaż, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podaj steki z zielonym groszkiem i szpinakiem oraz z pesto bazyliowym.
Do całości dodaj kilka łyżek oliwy tak, by połączyć ze sobą wszystkie składniki. Zetrzyj trochę skórki z cytryny, wyciśnij sok – dodaj do smaku. Dopraw solą i pieprzem, pomieszaj, odstaw.
Na mocno rozgrzanej patelni podsmaż steki wieprzowe, z obu stron przez kilka minut. Odstaw. Na tę samą patelnię wrzuć szpinak i groszek zielony, krótko podsmaż, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podaj steki z zielonym groszkiem i szpinakiem oraz z pesto bazyliowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W