Szprotki smażone podane z dressingiem z ajranem

Szprotki smażone
Oceń przepis:
61 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 5 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia węgierska

Składniki:

  • 300 g szprotek (mogą być też sardynki, małe śledzie lub sielawy)
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • olej
  • sól
Dodatki:
  • 6 szt. cebuli dymki
  • 8 szt. rzodkiewek wraz z listkami
  • sól
  • pieprz
Sos:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj sos. Ajran lub zsiadłe mleko wymieszaj z ziołami, orzeszkami pinii (możesz je wcześniej uprażyć, ale nie musisz), dopraw do smaku pieprzem (w przypadku zsiadłego mleka możesz jeszcze doprawić solą, sam ajran jest już solonym napojem). Odstaw do lodówki.

Dymki grilluj w całości na patelni grillowej. Odstaw.

Szprotki obtocz w mące kukurydzianej i smaż partiami w rozgrzanym do 170 stopni oleju (w garnku). Ryby smaż krótko - do lekkiego zarumienia.
Wyciągnij ryby z garnka i odsącz na ręczniku papierowym.
Z dymki uformuj „gniazdo” i na środku ułóż smażone szprotki. Dopraw solą.

Dressing wyciągnij z lodówki, dodaj rzodkiewki. Serwuj ze szprotkami. To idealna przekąska do piwa lub wina.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA