Szprotki smażone podane z dressingiem z ajranem
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 5 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia węgierska
Składniki:
- 300 g szprotek (mogą być też sardynki, małe śledzie lub sielawy)
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- olej
- sól
Dodatki:
- 6 szt. cebuli dymki
- 8 szt. rzodkiewek wraz z listkami
- sól
- pieprz
Sos:
- 1 opakowanie ajranu lub zsiadłego mleka
- 2 łyżki orzeszków pinii
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka posiekanej mięty
- łyżka oliwy z oliwek
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj sos. Ajran lub zsiadłe mleko wymieszaj z ziołami, orzeszkami pinii (możesz je wcześniej uprażyć, ale nie musisz), dopraw do smaku pieprzem (w przypadku zsiadłego mleka możesz jeszcze doprawić solą, sam ajran jest już solonym napojem). Odstaw do lodówki.
Dymki grilluj w całości na patelni grillowej. Odstaw.
Szprotki obtocz w mące kukurydzianej i smaż partiami w rozgrzanym do 170 stopni oleju (w garnku). Ryby smaż krótko - do lekkiego zarumienia.
Wyciągnij ryby z garnka i odsącz na ręczniku papierowym.
Z dymki uformuj „gniazdo” i na środku ułóż smażone szprotki. Dopraw solą.
Dressing wyciągnij z lodówki, dodaj rzodkiewki. Serwuj ze szprotkami. To idealna przekąska do piwa lub wina.
Dymki grilluj w całości na patelni grillowej. Odstaw.
Szprotki obtocz w mące kukurydzianej i smaż partiami w rozgrzanym do 170 stopni oleju (w garnku). Ryby smaż krótko - do lekkiego zarumienia.
Wyciągnij ryby z garnka i odsącz na ręczniku papierowym.
Z dymki uformuj „gniazdo” i na środku ułóż smażone szprotki. Dopraw solą.
Dressing wyciągnij z lodówki, dodaj rzodkiewki. Serwuj ze szprotkami. To idealna przekąska do piwa lub wina.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia węgierska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W