Grzybowy krem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grzybów
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Wywar:
- 1 włoszczyzna
- 1 dodatkowy por
- kilka gałązek rozmarynu i lubczyku
- 2 łyżki masła
- 500 g ulubionych grzybów suszonych (lub świeżych)
- szklanka słodkiej śmietanki
- sól
- pieprz
Smażone grzyby:
- kilka kapeluszy podgrzybków i prawdziwków (lub grzybów azjatyckich)
- ½ szklanki dobrego koniaku
- czosnek pokrojony w cienkie plastry
- łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- łyżka soku z cytryny
Oliwa:
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- świeży szczypiorek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj wywar z włoszczyzny, pora, ziół, suszonych grzybów. Gotuj 2h na minimalnym ogniu. Lekko przestudź, zapraw śmietanką i zmiksuj. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Na patelni rozgrzej masło. Grzyby pokrój i usmaż na chrupko z dodatkiem czosnku. Pod koniec smażenia flambiruj koniakiem, dodaj miód, chwilę karmelizuj i zapraw sokiem z cytryny. Chrupiące grzyby podawaj z zupą i oliwą zmiksowaną ze szczypiorkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grzybów
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W