Grzybowy krem

Grzybowy krem
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Polskę 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grzybów
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Wywar:
  • 1 włoszczyzna
  • 1 dodatkowy por
  • kilka gałązek rozmarynu i lubczyku
  • 2 łyżki masła
  • 500 g ulubionych grzybów suszonych (lub świeżych)
  • szklanka słodkiej śmietanki
  • sól
  • pieprz
Smażone grzyby:
  • kilka kapeluszy podgrzybków i prawdziwków (lub grzybów azjatyckich)
  • ½ szklanki dobrego koniaku
  • czosnek pokrojony w cienkie plastry
  • łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka soku z cytryny
Oliwa:
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • świeży szczypiorek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj wywar z włoszczyzny, pora, ziół, suszonych grzybów. Gotuj 2h na minimalnym ogniu. Lekko przestudź, zapraw śmietanką i zmiksuj. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Na patelni rozgrzej masło. Grzyby pokrój i usmaż na chrupko z dodatkiem czosnku. Pod koniec smażenia flambiruj koniakiem, dodaj miód, chwilę karmelizuj i zapraw sokiem z cytryny. Chrupiące grzyby podawaj z zupą i oliwą zmiksowaną ze szczypiorkiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA