Brownie z masą czekoladowo-karmelową

Brownie z masą czekoladowo-karmelową
Oceń przepis:
81 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Brownie
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

Masa czekoladowo-karmelowa:
  • 175 g cukru
  • 80 g miodu
  • 40 g syropu ziemniaczanego
  • 260 g śmietany
  • 2 g soli
  • 40 g cukru
  • 2 g pektyny
  • 200 g orzeszków solonych
  • 240 g czekolady min. 60%

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto. W misce zmiksuj masło z cukrem muscovado. Dodaj jajka i ponownie zmiksuj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do ciasta. Na koniec do ciasta dolej ekstrakt z wanilii.
W misce połącz sypkie składniki. Mąkę pszenną, kakao, sól i przesiej do ciasta. Całość wymieszaj.
Ciasto przełóż na kwadratową blaszkę. Piecz w nagrzanym piekarniku w 190 stopni C przez 15-20 minut. Gotowe ciasto, po wyjęciu z piekarnika, odłóż do przestudzenia.

Przygotuj masę czekoladową. Na głębokiej patelni skarmelizuj cukier, następnie dolej miód, syrop ziemniaczany i śmietanę. Cały czas mieszaj.
Dodaj sól, cukier i pektynę i całość wymieszaj. Do gotowego sosu karmelowego dodaj orzeszki solone i kawałki czekolady i ponownie wymieszaj.
Tak przygotowaną masę czekoladowo karmelową wylej na przestudzone brownie i wstaw do lodówki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA