Złocista pavlova
Przygotował:
Adam Liaw
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 5)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Bezy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia australijska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
-
125 ml (½ szklanki) wody
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka octu z białego wina
- 4 białka jaj
- 180 g cukru
- szczypta soli
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 250 ml (1 szklanka) kremówki
- 2 owoce akki
- 1 nektarynka, obrana i pokrojona na na kawałki
- 1 banan, grubo krojony
- 1 plaster mango, pocięty w cienkie paski
- ⅓ szklanki kawałków asyminy
- ⅓ szklanki kawałków ananasa
- 1 marakuja
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 130ºC.
Do małego rondla wlej wodę i zagotuj na dużym ogniu. W tym czasie wymieszaj w małej misce mąkę kukurydzianą z octem. Mieszając nieprzerwanie dodaj miksturę kukurydzianą do rondla i mieszaj kolejne 20 sekund, aż wszystko się połączy.
Ubij białka na miękką pianę. W trakcie ubijania dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera, dodaj pastę kukurydzianą, sól, ekstrakt waniliowy i ubijaj dalej.
W tym czasie na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy 18 centymetrów i połóż rysunkiem do dołu na blasze do pieczenia. Nałóż na papier mieszankę bezową w obrębie narysowanego kształtu.
Piecz 75 minut, a potem zostaw do całkowitego ostygnięcia. Ostrożnie przenieś bezę na podstawkę do torów.
Ubij śmietanę na miękko. Nałóż na bezę, a na niej ułóż owoce. Podawaj natychmiast.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź