Rolada bezowa z owocami leśnymi
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Bezy
Składniki:
- 350 g białek
- 500 g drobnego cukru
- cukier puder
- 400 g płatków migdałowych
- 2 laski rabarbaru
- 150 ml syropu z czarnego bzu
- 700 ml śmietanki 36%, z lodówki
- 500 g białej czekolady
- czekolada w proszku do posypania ciasta
- 150 g serka mascarpone
- świeże maliny i jeżyny
- listki mięty
- kwiaty czarnego bzu
- szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli, kiedy tylko będą puszyste, dodajemy partiami drobny cukier. Cały czas ubijamy do momentu, aż beza będzie sztywna i szklista.
Papier do pieczenia posypujemy cukrem i płatkami migdałowymi. Na tak przygotowany papier wyciskamy bezę, najlepiej za pomocą worka cukierniczego. Wstawiamy do pieczenia w temp. 120 stopni na około 50 minut.
Upieczoną bezę wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na lnianą ściereczkę i zwijamy.
100 ml śmietanki zagotowujemy z syropem z kwiatów czarnego bzu, wrzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy.
Studzimy śmietankę i ubijamy z mascarpone na puch. Dodajemy partiami do lekko przestudzonej czekolady i mieszamy.
Bezę rozwijamy, zdejmujemy papier i wykładamy krem, dodajemy maliny i zwijamy w rulon, najlepiej za pomocą papieru lub ściereczki lnianej. Wierzch przesmarowujemy pozostałym kremem, posypujemy czekoladą i dekorujemy owocami i kwiatami czarnego bzu.
Papier do pieczenia posypujemy cukrem i płatkami migdałowymi. Na tak przygotowany papier wyciskamy bezę, najlepiej za pomocą worka cukierniczego. Wstawiamy do pieczenia w temp. 120 stopni na około 50 minut.
Upieczoną bezę wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na lnianą ściereczkę i zwijamy.
100 ml śmietanki zagotowujemy z syropem z kwiatów czarnego bzu, wrzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy.
Studzimy śmietankę i ubijamy z mascarpone na puch. Dodajemy partiami do lekko przestudzonej czekolady i mieszamy.
Bezę rozwijamy, zdejmujemy papier i wykładamy krem, dodajemy maliny i zwijamy w rulon, najlepiej za pomocą papieru lub ściereczki lnianej. Wierzch przesmarowujemy pozostałym kremem, posypujemy czekoladą i dekorujemy owocami i kwiatami czarnego bzu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W