Bezowe torciki z kremem waniliowym i malinami

Bezowe torciki z kremem waniliowym i malinami
Oceń przepis:
49 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Bezy

Składniki:

  • Bezy:
  • 100 g białka
  • 200 g cukru
Malinowe cremoux:
  • 130 g puree malinowego
  • 85 g masła
  • 80 g żółtek
  • 80 g jajek
  • 40 g cukru
  • listek żelatyny
Krem:
  • 200 g śmietany
  • 30 g cukru
  • 10 g cukru z wanilią
  • 200 g mascarpone
  • laska wanilii
Dodatkowo:
  • ok. 150 g konfitury malinowej
  • ok. 100 g rozpuszczonej białej czekolady

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bezy:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Silikonowe foremki w kształcie półkul wykładamy bezą, pozostawiając puste środki, które będziemy wypełniać nadzieniem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 130ºC i suszymy 2-3 godziny.

Malinowe cremoux:
Listek żelatyny namaczamy w zimnej wodzie, odciskamy. Maliny podgrzewamy z jajkami i żółtkami, odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy masło i żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.

Krem waniliowy:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, cukier, cukier waniliowy i nasiona zeskrobane z laski wanilii.

Wykończenie:
Bezowe półkule smarujemy od wewnątrz rozpuszczoną białą czekoladą, odstawiamy do zastygnięcia. Wypełniamy kremem waniliowym, konfiturą malinową i malinowym cremoux. Za pomocą worka cukierniczego z tylką dekorujemy resztą kremu waniliowego, nadając kształt płatków róży.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA