Bezowe torciki z kremem waniliowym i malinami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Bezy
Składniki:
- Bezy:
- 100 g białka
- 200 g cukru
Malinowe cremoux:
- 130 g puree malinowego
- 85 g masła
- 80 g żółtek
- 80 g jajek
- 40 g cukru
- listek żelatyny
Krem:
- 200 g śmietany
- 30 g cukru
- 10 g cukru z wanilią
- 200 g mascarpone
- laska wanilii
Dodatkowo:
- ok. 150 g konfitury malinowej
- ok. 100 g rozpuszczonej białej czekolady
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bezy:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Silikonowe foremki w kształcie półkul wykładamy bezą, pozostawiając puste środki, które będziemy wypełniać nadzieniem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 130ºC i suszymy 2-3 godziny.
Malinowe cremoux:
Listek żelatyny namaczamy w zimnej wodzie, odciskamy. Maliny podgrzewamy z jajkami i żółtkami, odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy masło i żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.
Krem waniliowy:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, cukier, cukier waniliowy i nasiona zeskrobane z laski wanilii.
Wykończenie:
Bezowe półkule smarujemy od wewnątrz rozpuszczoną białą czekoladą, odstawiamy do zastygnięcia. Wypełniamy kremem waniliowym, konfiturą malinową i malinowym cremoux. Za pomocą worka cukierniczego z tylką dekorujemy resztą kremu waniliowego, nadając kształt płatków róży.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Silikonowe foremki w kształcie półkul wykładamy bezą, pozostawiając puste środki, które będziemy wypełniać nadzieniem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 130ºC i suszymy 2-3 godziny.
Malinowe cremoux:
Listek żelatyny namaczamy w zimnej wodzie, odciskamy. Maliny podgrzewamy z jajkami i żółtkami, odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy masło i żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.
Krem waniliowy:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, cukier, cukier waniliowy i nasiona zeskrobane z laski wanilii.
Wykończenie:
Bezowe półkule smarujemy od wewnątrz rozpuszczoną białą czekoladą, odstawiamy do zastygnięcia. Wypełniamy kremem waniliowym, konfiturą malinową i malinowym cremoux. Za pomocą worka cukierniczego z tylką dekorujemy resztą kremu waniliowego, nadając kształt płatków róży.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W