Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Oceń przepis:
412 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Marchew i gruszkę ścieramy na tarce lub w malakserze.
Mąki przesiewamy do wysokiej miski, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, cukier, rodzynki i mieszamy.
Osobno łączymy jaja z olejem i wlewamy do suchych składników.
Łączymy składniki mieszając łyżką i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub z kremem na bazie mascarpone.
Aby przygotować krem, schłodzoną najlepiej przez całą noc śmietankę ubijamy na wysokich obrotach mikserem. Nim zacznie być sztywna dodajemy cukier puder.
W osobnej miseczce ucieramy łyżką serek z esencją waniliową i drobno poszatkowaną melisę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ubitą śmietanę, żeby rozluźnić serek. Jeśli zostanie nam ok. połowy porcji śmietany, dodajemy ją do serka i za pomocą łopatki delikatnie łączymy całość. Wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki, żeby masa stężała i później rozsmarowujemy ja na wierzchu wystudzonego ciasta.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA