Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki krupczatki (można pominąć i zwiększyć o tę ilość zwykłą mąkę)
- 1 i ¾ szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sodki
- skórka z cytryny lub 1 łyżka startego imbiru
- 2,5 szklanki marchwi
- 1 duża gruszka lub jabłko
- 1 szklanka oleju
- 3 jaja
- garść rodzynek
- Krem z mascarpone:
- 200 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki bardzo drobno poszatkowanej świeżej melisy
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Marchew i gruszkę ścieramy na tarce lub w malakserze.
Mąki przesiewamy do wysokiej miski, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, cukier, rodzynki i mieszamy.
Osobno łączymy jaja z olejem i wlewamy do suchych składników.
Łączymy składniki mieszając łyżką i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub z kremem na bazie mascarpone.
Aby przygotować krem, schłodzoną najlepiej przez całą noc śmietankę ubijamy na wysokich obrotach mikserem. Nim zacznie być sztywna dodajemy cukier puder.
W osobnej miseczce ucieramy łyżką serek z esencją waniliową i drobno poszatkowaną melisę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ubitą śmietanę, żeby rozluźnić serek. Jeśli zostanie nam ok. połowy porcji śmietany, dodajemy ją do serka i za pomocą łopatki delikatnie łączymy całość. Wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki, żeby masa stężała i później rozsmarowujemy ja na wierzchu wystudzonego ciasta.
Marchew i gruszkę ścieramy na tarce lub w malakserze.
Mąki przesiewamy do wysokiej miski, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, cukier, rodzynki i mieszamy.
Osobno łączymy jaja z olejem i wlewamy do suchych składników.
Łączymy składniki mieszając łyżką i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub z kremem na bazie mascarpone.
Aby przygotować krem, schłodzoną najlepiej przez całą noc śmietankę ubijamy na wysokich obrotach mikserem. Nim zacznie być sztywna dodajemy cukier puder.
W osobnej miseczce ucieramy łyżką serek z esencją waniliową i drobno poszatkowaną melisę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ubitą śmietanę, żeby rozluźnić serek. Jeśli zostanie nam ok. połowy porcji śmietany, dodajemy ją do serka i za pomocą łopatki delikatnie łączymy całość. Wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki, żeby masa stężała i później rozsmarowujemy ja na wierzchu wystudzonego ciasta.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W