Bezowy tort migdałowy z brzoskwiniami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Bezy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
Bezy:
- 110 g mielonych migdałów lub orzechów laskowych
- łyżka skrobi kukurydzianej
- 115 g cukru
- 4 białka
Krem maślany:
- 125 g cukru
- 4 żółtka
- 225 g b. miękkiego masła
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przybranie:
- 85 g prażonych migdałów pokrojonych na płatki
- 6 brzoskwiń w plasterkach
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto: rozgrzać piekarnik do 140°C. Wyłożyć dwie blachy papierem i nałożyć na nie dwa koła o średnicy 23 cm (mogą być też prostokąty). Wymieszać mielone migdały ze skrobią kukurydzianą i z cukrem (pozostawiając 2 łyżki cukru na później). Ubić białka, po czym wmieszać pozostały cukier do uzyskania sztywnej masy bezowej. Delikatnie, na 3 razy, wmieszać masę migdałową. Za pomocą rękawa cukierniczego z dużym otworem nałożyć masę bezową na narysowane koła. Piec, aż masa stwardnieje i wyschnie, ok. 1,5 godziny.
Krem maślany: rozgrzać cukier w 100 ml wody, do rozpuszczenia się, po czym gotować do chwili, w której masa zgęstnieje, ale jeszcze nie zmieni barwy. Wbić żółtka do miksera, po czym, przy pracujących mieszadełkach, cienkim strumieniem szybko dodać gorący syrop. Ubijać, aż masa się schłodzi i utworzy gęsty mus, ok. 5 minut. Wmieszać po trochu masło, na końcu dodać wanilii.
Wykończenie: ułożyć bezowy krążek na półmisku. Posmarować go ćwiercią kremu maślanego. Obłożyć plastrami brzoskwini. Posmarować z wierzchu kremem maślanym i przykryć drugim krążkiem. Rozsmarować resztę kremu na bokach. Dokleić płatki prażonych migdałów. Na wierzchu położyć plastry brzoskwini.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Krem maślany: rozgrzać cukier w 100 ml wody, do rozpuszczenia się, po czym gotować do chwili, w której masa zgęstnieje, ale jeszcze nie zmieni barwy. Wbić żółtka do miksera, po czym, przy pracujących mieszadełkach, cienkim strumieniem szybko dodać gorący syrop. Ubijać, aż masa się schłodzi i utworzy gęsty mus, ok. 5 minut. Wmieszać po trochu masło, na końcu dodać wanilii.
Wykończenie: ułożyć bezowy krążek na półmisku. Posmarować go ćwiercią kremu maślanego. Obłożyć plastrami brzoskwini. Posmarować z wierzchu kremem maślanym i przykryć drugim krążkiem. Rozsmarować resztę kremu na bokach. Dokleić płatki prażonych migdałów. Na wierzchu położyć plastry brzoskwini.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia francuska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W