Bezowy tort migdałowy z brzoskwiniami

Bezowy tort migdałowy z brzoskwiniami
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Bezy
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Bezy:

  • 110 g mielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • łyżka skrobi kukurydzianej
  • 115 g cukru
  • 4 białka
Krem maślany:
  • 125 g cukru
  • 4 żółtka
  • 225 g b. miękkiego masła
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przybranie:
  • 85 g prażonych migdałów pokrojonych na płatki
  • 6 brzoskwiń w plasterkach

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciasto: rozgrzać piekarnik do 140°C. Wyłożyć dwie blachy papierem i nałożyć na nie dwa koła o średnicy 23 cm (mogą być też prostokąty). Wymieszać mielone migdały ze skrobią kukurydzianą i z cukrem (pozostawiając 2 łyżki cukru na później). Ubić białka, po czym wmieszać pozostały cukier do uzyskania sztywnej masy bezowej. Delikatnie, na 3 razy, wmieszać masę migdałową. Za pomocą rękawa cukierniczego z dużym otworem nałożyć masę bezową na narysowane koła. Piec, aż masa stwardnieje i wyschnie, ok. 1,5 godziny.

Krem maślany: rozgrzać cukier w 100 ml wody, do rozpuszczenia się, po czym gotować do chwili, w której masa zgęstnieje, ale jeszcze nie zmieni barwy. Wbić żółtka do miksera, po czym, przy pracujących mieszadełkach, cienkim strumieniem szybko dodać gorący syrop. Ubijać, aż masa się schłodzi i utworzy gęsty mus, ok. 5 minut. Wmieszać po trochu masło, na końcu dodać wanilii.

Wykończenie: ułożyć bezowy krążek na półmisku. Posmarować go ćwiercią kremu maślanego. Obłożyć plastrami brzoskwini. Posmarować z wierzchu kremem maślanym i przykryć drugim krążkiem. Rozsmarować resztę kremu na bokach. Dokleić płatki prażonych migdałów. Na wierzchu położyć plastry brzoskwini.




UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA