Biały mus
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 150 - 200 g białej czekolady
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- 60 g cukru
- 5 jajek
- 250 ml śmietany 30%
- 15 ml rumu
- wody - 10 ml/ do żelatyny/ 50 ml na syrop
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Namoczyć żelatynę. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodać rum oraz namoczoną w wodzie żelatynę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z połową cukru (30 g) w kąpieli wodnej. Muszą podwoić objętość, zjaśnieć i zgęstnieć. Nie przegrzewać żółtek. Gdy tylko masa będzie gotowa zdjąć z kąpieli i ubijać aż będą letnie. Białka ubić w kąpieli wodnej z resztą cukru, aż zrobi się beza. Połączyć delikatnie masę z żółtek z białą czekoladą gdy jeszcze są letnie. Następnie wmieszać do tego ubite białka, bardzo delikatnie najlepiej w dwóch rzutach. Ubić śmietanę i dodać jak wszystko przestygnie. Nałożyć mus do kieliszków lub miseczek. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć stężały mus z lodówki i zrobić dekorację z ciemnej czekolady.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W