Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 4 (odc. 8)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia bałkańska
Składniki:
- 3 arkusze ciasta filo
- ser twarogowy
- skorka z 1 pomarańczy
- 3 łyżki cukru
- olej
Sałatka:
- 2 morele
- 1 brzoskwinia
- 1 garść borówek
- 1 łyżka migdałów
- 1 kawałek imbiru o grubości 2 cm, pokrojony w julienne (cienka zapałka)
- kilka listków świeżej mięty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ułóż na stolnicy jeden arkusz ciasta filo. Posmaruj go olejem za pomocą pędzelka.
Połóż drugą warstwę ciasta i posmaruj ją olejem. Ułóż trzeci arkusz i powtórz tę samą czynność.
Wymieszaj twaróg z cukrem i skórką pomarańczy.
Dodaj ser na dolną część ciasta i zwiń w rulonik. Posmaruj rulonik olejem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, do momentu, kiedy się zarumieni.
Pokrój owoce na kawałki. Posiekaj migdały i podpraż je na suchej patelni. Posiekaj świeżą miętę i wymieszaj owoce z imbirem, miętą oraz prażonymi migdałami.
Wyciągnij rulonik z piekarnika i pokrój go w kawałki.
Pokrojone kawałki podawaj z sałatką owocową.
Połóż drugą warstwę ciasta i posmaruj ją olejem. Ułóż trzeci arkusz i powtórz tę samą czynność.
Wymieszaj twaróg z cukrem i skórką pomarańczy.
Dodaj ser na dolną część ciasta i zwiń w rulonik. Posmaruj rulonik olejem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, do momentu, kiedy się zarumieni.
Pokrój owoce na kawałki. Posiekaj migdały i podpraż je na suchej patelni. Posiekaj świeżą miętę i wymieszaj owoce z imbirem, miętą oraz prażonymi migdałami.
Wyciągnij rulonik z piekarnika i pokrój go w kawałki.
Pokrojone kawałki podawaj z sałatką owocową.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia bałkańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W