Deser z ciasta filo i sałatki owocowej

Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 4 (odc. 8)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia bałkańska

Składniki:

  • 3 arkusze ciasta filo
  • ser twarogowy
  • skorka z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki cukru
  • olej
Sałatka:
  • 2 morele
  • 1 brzoskwinia
  • 1 garść borówek
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 kawałek imbiru o grubości 2 cm, pokrojony w julienne (cienka zapałka)
  • kilka listków świeżej mięty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ułóż na stolnicy jeden arkusz ciasta filo. Posmaruj go olejem za pomocą pędzelka.
Połóż drugą warstwę ciasta i posmaruj ją olejem. Ułóż trzeci arkusz i powtórz tę samą czynność.
Wymieszaj twaróg z cukrem i skórką pomarańczy.
Dodaj ser na dolną część ciasta i zwiń w rulonik. Posmaruj rulonik olejem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, do momentu, kiedy się zarumieni.
Pokrój owoce na kawałki. Posiekaj migdały i podpraż je na suchej patelni. Posiekaj świeżą miętę i wymieszaj owoce z imbirem, miętą oraz prażonymi migdałami.
Wyciągnij rulonik z piekarnika i pokrój go w kawałki.
Pokrojone kawałki podawaj z sałatką owocową.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA