Latte ziemniaczane z pieczonym żeberkiem wieprzowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 4 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Żeberka
Składniki:
Latte ziemniaczane:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1,5 łyżki masła
- zsiadłe mleko (na każde latte po 4 łyżki)
- gałka muszkatołowa
- 10 dag wędzonego boczku
Reszta składników:
- 1,5 kg wieprzowych żeberek bez tłuszczu
- listek laurowy
- ząbek czosnku
- 4 łyżki miodu gryczanego
- 300 g młodej cebuli
- łyżka sosu sojowego
- kilka młodych marchewek
- 1 por
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żeberka oczyść z nadmiernego tłuszczu, umyj, natrzyj solą i pieprzem. W misce wymieszaj miód z listkiem, czosnkiem i sosem sojowym. Dodaj do marynaty żeberka i wstaw do lodówki. Dokładnie rozgrzej rondel i przesmaż w nim żeberka, dodaj cebulki, marchewki i pory. Chwilę duś. Dodaj odrobinę wody żeby zebrać smak. Całość wraz z płynem przełóż do garnka ciśnieniowego i duś około 30-40 minut. Jeśli dusisz w zwykłym rondlu to co jakiś czas dolewaj wody. Duś aż mięso będzie odchodzić od kości. Ziemniaki ugotuj i ugnieć dodając masła, pieprzu i gałki. Cienkie plastry wędzonego boczku wstaw do rozgrzanego piekarnika i poczekaj aż się zrumienią. Puree przełóż do kilku szklanek, dodaj zsiadłe mleko i chipsy z boczku. „Latte” podawaj z żeberkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Żeberka
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W