Cynaderki duszone z puree z marchewki
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 1 kg cynaderek
- świeże listki laurowe
- 1 kalafior
- 1 zielona papryka peperoni
- 1 pęczek cebuli dymki
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- łyżeczka ziaren gorczycy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wody
- pęczek młodej marchewki
- 1/2 kostki masła
- szczypta brązowego cukru
- 3 łyżki śmietany kremówki
- szczypta kurkumy
- mała garść trybuli
- pieprz, sól
- sok z 1/2 cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cynaderki oczyść, dokładnie wypłucz i gotuj przez 30 minut z liśćmi laurowymi. Kalafiora, paprykę, cebulę dymkę ze szczypiorem i cynaderki pokrój na mniejsze kawałki. Na oleju przysmaż kalafiora. Dopraw gorczycą. Dodaj całe ząbki czosnku, paprykę, cebulki i cynaderki. Wszystko zalej koncentratem i wodą. Dodaj listek laurowy. Przykryj i duś, aż cynaderki będą miękkie i się będą rozpływać w ustach. Do gotowych cynaderek dorzuć świeży szczypior. Przygotuj purre. Marchewki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przysmaż je na klarowanym maśle. Dodaj szczyptę brązowego cukru. Podsmaż chwilę i przełóż do blendera. Zmiksuj je ze śmietaną. Dopraw kurkumą, solą, pieprzem, trybulą i sokiem z cytryny. Cynaderki podawaj z puree z marchewki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W