Polędwica z prawdziwkami z szynką serrano
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Przykaza
- Seria kulinarna:
- Jak Piotr przykazał (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
Marynata do polędwicy
- olej z czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem, pieprzem, liściem laurowym (bez soli)
- plastry szynki serrano lub parmeńskiej, ewentualnie boczek
Sos
- oliwa z masłem
- drobno posiekana średnia cebula
- 3 świeże borowiki w plastrach
- ½ ząbka czosnku
- 50 ml brandy
- 150 ml sera mascarpone
- 100 ml śmietany 36%
- świeży tymianek
- pieprz
- sól
- mini cukinia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Polędwicę wołową marynować (co najmniej 2 dni) bez soli, w marynacie powinno być tyle ziół by smak mięsa był dominujący. Owinąć steki z polędwicy (polecam 10-12 cm grubości) szynką hiszpańską serrano (można zastąpić parmeńską, albo naszym boczkiem pokrojonym w cienkie plastry). Następnie owinąć szynkę sznurkiem, żeby dobrze przylegała. Tak przygotowaną polędwicę smażyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony (mięsne włókna są zamknięte i polędwica pozostanie soczysta w środku). Obsmażoną polędwicę włożyć do rozgrzanego piekarnika (180-200 C) na 5 do 15 minut, w zależności od tego jak chcemy mieć wysmażony stek. Po wyjęciu z piekarnika należy odwiązać sznurek i można się zajadać. Podawać z sosem, świeżą bagietką, kopytkami (gnocchi) albo ziemniakami pod każdą postacią byle nie byłyby to frytki.
Sos
Podsmażać na oliwie z masłem na złoty kolor czosnek, cebulę, borowiki. Jak już wszystko się zezłoci dodać brandy. Podpalić trochę opary. Następnie włożyć serek mascarpone, śmietanę, dla uzyskania odpowiedniej gęstości oraz tymianek, pieprz i sól do smaku. Mini cukinie pokroić wzdłuż i grillować na patelni po obsmażaniu polędwicy.
Sos
Podsmażać na oliwie z masłem na złoty kolor czosnek, cebulę, borowiki. Jak już wszystko się zezłoci dodać brandy. Podpalić trochę opary. Następnie włożyć serek mascarpone, śmietanę, dla uzyskania odpowiedniej gęstości oraz tymianek, pieprz i sól do smaku. Mini cukinie pokroić wzdłuż i grillować na patelni po obsmażaniu polędwicy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia włoska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W