Polędwica z prawdziwkami z szynką serrano

Polędwica z prawdziwkami z szynką serrano
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Przykaza

Seria kulinarna:
Jak Piotr przykazał (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Marynata do polędwicy
Sos

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Polędwicę wołową marynować (co najmniej 2 dni) bez soli, w marynacie powinno być tyle ziół by smak mięsa był dominujący. Owinąć steki z polędwicy (polecam 10-12 cm grubości) szynką hiszpańską serrano (można zastąpić parmeńską, albo naszym boczkiem pokrojonym w cienkie plastry). Następnie owinąć szynkę sznurkiem, żeby dobrze przylegała. Tak przygotowaną polędwicę smażyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony (mięsne włókna są zamknięte i polędwica pozostanie soczysta w środku). Obsmażoną polędwicę włożyć do rozgrzanego piekarnika (180-200 C) na 5 do 15 minut, w zależności od tego jak chcemy mieć wysmażony stek. Po wyjęciu z piekarnika należy odwiązać sznurek i można się zajadać. Podawać z sosem, świeżą bagietką, kopytkami (gnocchi) albo ziemniakami pod każdą postacią byle nie byłyby to frytki.
Sos
Podsmażać na oliwie z masłem na złoty kolor czosnek, cebulę, borowiki. Jak już wszystko się zezłoci dodać brandy. Podpalić trochę opary. Następnie włożyć serek mascarpone, śmietanę, dla uzyskania odpowiedniej gęstości oraz tymianek, pieprz i sól do smaku. Mini cukinie pokroić wzdłuż i grillować na patelni po obsmażaniu polędwicy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA