Fajitas z el popo
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.25)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- polędwica wołowa pokrojona w paski
- piersi kurczaka pokrojone w paski
- kolorowa papryka pokrojona w paski
- cebula pokrojona w piórka
- olej
Marynata
- 1/2 szklanki oleju
- 6-8 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki plasterków marynowanej papryki jalapeno
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry cienkie
- 2 łyżki posiekanej naci kolendry
- cytryna, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Składniki marynaty wymieszać z polędwicą wołową pokrojoną w paski i z paskami piersi kurczaka. Wprawdzie polędwica to ekskluzywna część wołowiny, ale fajita z niej jest nieprawdopodobnie soczysta i miękka. Można używać części nie nadające się na befsztyki, tzw. „głowę” i wąski koniec polędwicy. Najlepiej smażyć fajitę na dużej płycie grillowej, wtedy rumieni się równocześnie. Rozgrzać dużą patelnię i wrzucić na nią zamarynowane mięso, lekko zrumienić z obu stron. Dodać warzywa i smażyć, często obracając, na bardzo dużym ogniu. Podawać z pszennymi tortillami, salsą, guacamole, marynowaną cebulą i kwaśną śmietaną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W