Tortilla kukurydziana
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- 1 czubata szklanka mąki kukurydzianej nixtamalizowanej
- szczypta soli
- ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą i stopniowo dolewamy wodę. Mieszamy i zagniatamy dłońmi, aż ciasto będzie przypominało dobrze wyrobioną plastelinę. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na 15-20 minut, żeby odpoczęło.
Następnie formujemy kulki i rozwałkowujemy lub układamy w prasce do tortilli. Wcześniej jednak kładziemy po kawałku foli na spód i na wierzch kulki ciasta, dzięki temu się nie przyklei. Gotowe placki trzymamy między kawałkami foli, następnie na mocno rozgrzanej patelni pieczemy przez ok. 1 minutę z jednej strony, odwracamy tortillę na drugą stronę i pieczemy 1 minutę.
Ponownie odwracamy placek, naciskamy go lekko na środku. Powinien „nabrać” powietrza i urosnąć jak balonik. Chwilę podpiekamy i ściągamy. Tortille po ściągnięciu z patelni od razu okrywamy lnianą ściereczką lub przechowujemy w tortillero – koszyczku do tortilli.
Tipy:
- Koszyk do trzymania tortilli zaraz po upieczeniu nazywa się tortillero.
- Ja owijam w ściereczkę, która utrzyma ciepło i spowoduje, że tortilla nie wyschnie.
- Nixtamalizacja to gotowanie ziaren kukurydzy z wapnem. Nixtamilizacja to stary, naturalny proces, w trakcie którego ziarno z kukurydzy namaczane jest w gorącej wodzie z dodatkiem naturalnego wapnia. Ziarno opłukiwane jest z łuski, pyłów i zanieczyszczeń, odcedzone, osuszone i finalnie zmielone. Nixtamilizacja ma jeszcze inną bardzo ważną zaletę. Sprawia, że ciasto lepi się i daje się łatwiej formować, co nie jest możliwe w przypadku mąki z żółtej kukurydzy. Nasza mąka tworzy nowe możliwości kulinarne na naturalnie niebieskie, pełne antyoksydantów i bezglutenowe potrawy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź