Bułeczki keto z hummusem, awokado i kimchi

Bułeczki keto z hummusem, awokado i kimchi
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo, Śniadania

Składniki:

  • Bułeczki:
  • 150 g mąki migdałowej
  • 160 g tartego sera cheddar
  • 120 g lekkiego serka śmietankowego
  • 2 jajka
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
Hummus:
  • słoik ugotowanej cieciorki
  • 1 ząbek czosnku
  • sok i zest z połowy cytryny
  • 1 łyżka tahini
  • 4 suszone pomidory
  • łyżeczka prażonych ziaren kuminu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
Dodatki:
  • ½ awokado
  • garść kimchi

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do dużej misy wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie dość miękkie i lejące. Delikatnie formujemy je w kształt bułeczek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posypujemy sezamem, siemieniem lnianym lub ziarnami słonecznika. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25- 30 minut (aż bułeczki będą złote).

Składniki hummusu wrzucamy do blendera i blendujemy, aż pasta będzie gęsta, gładka i jednolita. Następnie doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

Gotowe bułeczki wyciągamy z piekarnika i gdy odrobinę przestygną, kroimy na pół, obficie smarujemy hummusem, na nim układamy plastry awokado i sporą porcję posiekanego kimchi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA