Bajgiel z chrupiącymi chipsami z szynki dojrzewającej, piklami i sosem chimichurri
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Śniadania
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- bajgiel z makiem
- kilka plastrów szynki parmeńskiej lub serrano
- świeży ogórek
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- łyżka humusu
Sos chimichurri:
- ½ pęczka pietruszki
- ½ pęczka kolendry
- 1 szalotka
- garść świeżego lub suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- sok z jednej cytryny
- papryczka chili
- sól
- pieprz
- 5-6 łyżek oliwy
- odrobina dowolnego słodziwa
Zaprawa octowa:
- 70 ml octu jabłkowego
- 150 ml wody
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marchewki kroimy we wstążki. Składniki zaprawy octowej łączymy w małym rondelku, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Marchewkę wrzucamy do zaprawy octowej na 20-30 min.
Cukinię kroimy we wstążki, ogórka w poprzeczne plasterki.
Szynkę układamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek i przyciskamy czymś ciężkim (np. dnem garnka). Smażymy z obu stron, aż stanie się chrupiąca. Gotową odkładamy na ręcznik papierowy.
Wszystkie składniki sosu chimichurri wrzucamy do blendera i blendujemy. Na końcu doprawiamy solą i ew. sokiem z cytryny.
Bajgla kroimy na pół i podgrzewamy w tosterze. Obie strony smarujemy hummusem. Na dolnej układamy grubą warstwę warzyw, polewamy je sosem chimichurri, na którym kładziemy chipsy z szynki. Całość zamykamy górną częścią bułki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź