Suflet cztery sery
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Śniadania
Składniki:
- 50 g mąki
- 50 g masła
- 4 jajka
- 250 ml mleka (może być roślinne)
- 110 g tartego sera (mieszanka cheddara, gruyère, Pecorino Romano i Comté)
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło. Gdy to zacznie lekko brązowieć, dodajemy mąkę i podsmażamy tworząc zasmażkę. Cały czas mieszając trzepaczką, dodajemy mleko, aż wszystko się idealnie połączy i stworzy jednolity sos.
Czekamy, aż beszamel się zagotuje i doprawiamy go obficie gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Sos ściągamy z ognia i dodajemy do niego sery. Mieszamy, aż się rozpuszczą.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka dodajemy do serowego sosu (musi być już wystudzony, inaczej jajka zetną się nam w jajecznicę).
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Kokilki smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki. Białkową pianę etapowo dodajemy do sufletowej masy. Robimy to powoli, łyżka po łyżce, używając łopatki cukierniczej, aby nie stracić objętości.
Kokilki wypełniamy serową masą do wysokości ¾, a następnie wkładamy do piekarnika na 15-17 min. Suflety podajemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź