Suflet cztery sery

Suflet cztery sery
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Śniadania

Składniki:

  • 50 g mąki
  • 50 g masła
  • 4 jajka
  • 250 ml mleka (może być roślinne)
  • 110 g tartego sera (mieszanka cheddara, gruyère, Pecorino Romano i Comté)
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło. Gdy to zacznie lekko brązowieć, dodajemy mąkę i podsmażamy tworząc zasmażkę. Cały czas mieszając trzepaczką, dodajemy mleko, aż wszystko się idealnie połączy i stworzy jednolity sos.

Czekamy, aż beszamel się zagotuje i doprawiamy go obficie gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Sos ściągamy z ognia i dodajemy do niego sery. Mieszamy, aż się rozpuszczą.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka dodajemy do serowego sosu (musi być już wystudzony, inaczej jajka zetną się nam w jajecznicę).

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Kokilki smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki. Białkową pianę etapowo dodajemy do sufletowej masy. Robimy to powoli, łyżka po łyżce, używając łopatki cukierniczej, aby nie stracić objętości.

Kokilki wypełniamy serową masą do wysokości ¾, a następnie wkładamy do piekarnika na 15-17 min. Suflety podajemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA