Szparagi z sosem berneńskim i sadzonym jajkiem

Szparagi z sosem berneńskim i sadzonym jajkiem
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 4)
Rodzaj dania:
Przekąski, Śniadania

Składniki:

  • Sos:
  • 3 żółtka + 3 łyżki wrzątku do sosu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g roztopionego masła
  • 2 łyżki octu
150 g świeżych, zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 2 kromki chałki
  • świeży estragon
  • odrobina młodego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowana sosu. Do miski wbijamy żółtka i dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny. Ubijamy, aż masa stanie się puszysta. Następnie dodajemy 3 łyżki wrzątku i dalej ubijamy.

Miskę z jajeczną bazą stawiamy na kąpieli wodnej. Ubijamy jajka kontrolując, czy nie robi się z nich jajecznica (jeśli tak, miskę szybko zestawiamy i chłodzimy). Po chwili zaczynamy dolewać cienkim strumieniem masło, jednocześnie nie przestając mieszać, aż konsystencja będzie idealna. Sos doprawiamy solą, pieprzem i świeżo posiekanym estragonem.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Gdy zacznie się złocić, wbijamy jajka i doprawiamy solą, oraz pieprzem. Przykrywamy i smażymy dosłownie przez 2 minuty, aby białka się ścięły, a żółtka zostały kremowe.

Odłamujemy zdrewniałe części szparagów i blanszujemy je we wrzątku przez 3 minuty. Układamy na talerzu, na środku kładziemy 2 sadzone jajka, a całość polewamy obficie sosem berneńskim. Danie posypujemy świeżym szczypiorkiem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA