Szparagi z sosem berneńskim i sadzonym jajkiem
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 4)
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Śniadania
Składniki:
- Sos:
- 3 żółtka + 3 łyżki wrzątku do sosu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 g roztopionego masła
- 2 łyżki octu
150 g świeżych, zielonych szparagów
- 2 jajka
- 2 kromki chałki
- świeży estragon
- odrobina młodego szczypiorku
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowana sosu. Do miski wbijamy żółtka i dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny. Ubijamy, aż masa stanie się puszysta. Następnie dodajemy 3 łyżki wrzątku i dalej ubijamy.
Miskę z jajeczną bazą stawiamy na kąpieli wodnej. Ubijamy jajka kontrolując, czy nie robi się z nich jajecznica (jeśli tak, miskę szybko zestawiamy i chłodzimy). Po chwili zaczynamy dolewać cienkim strumieniem masło, jednocześnie nie przestając mieszać, aż konsystencja będzie idealna. Sos doprawiamy solą, pieprzem i świeżo posiekanym estragonem.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Gdy zacznie się złocić, wbijamy jajka i doprawiamy solą, oraz pieprzem. Przykrywamy i smażymy dosłownie przez 2 minuty, aby białka się ścięły, a żółtka zostały kremowe.
Odłamujemy zdrewniałe części szparagów i blanszujemy je we wrzątku przez 3 minuty. Układamy na talerzu, na środku kładziemy 2 sadzone jajka, a całość polewamy obficie sosem berneńskim. Danie posypujemy świeżym szczypiorkiem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź