Tost z awokado i buraczaną fetą
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Śniadania
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 ugotowane buraki
- 200 g sera feta
- 1 kromka żytniego wiejskiego chleba na zakwasie
- ½ pora
- 1 jajko
- olej do smażenia chrustu
- 2 łyżki octu
- sok i zest z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do robota kuchennego wrzucamy 1 dużego buraka lub 2 małe, ser feta, ząbek czosnku, zest i sok z połowy cytryny, odrobinę soli i pieprzu. Blendujemy na gładką pastę.
W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej 2 łyżki octu. Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku robimy wirek patyczkiem i szybko wlewamy jajko z miseczki. Staramy się delikatnie otoczyć je białkiem, używając do tego patyczka. Gotujemy 2,5 minuty, po czym delikatnie odsączamy na talerzyk.
Pora przekrawamy na pół, dokładnie oczyszczamy i siekamy w cienkie paseczki. Rozgrzewamy olej w rondelku. Wrzucamy paseczki pora, a gdy zaczną się złocić, wyciągamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Od razu doprawiamy solą.
Chleb wrzucamy do tostera albo podsmażamy z obu stron na odrobinie masła. Chrupiący smarujemy obficie buraczaną fetą, na niej układamy połówkę awokado pokrojonego w cienkie plasterki. Całość skrapiamy cytryną i na środku tosta kładziemy jajko w koszulce. Tost dekorujemy chrustem z pora.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź