Tost z awokado i buraczaną fetą

Tost z awokado i buraczaną fetą
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Śniadania

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 ugotowane buraki
  • 200 g sera feta
  • 1 kromka żytniego wiejskiego chleba na zakwasie
  • ½ pora
  • 1 jajko
  • olej do smażenia chrustu
  • 2 łyżki octu
  • sok i zest z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do robota kuchennego wrzucamy 1 dużego buraka lub 2 małe, ser feta, ząbek czosnku, zest i sok z połowy cytryny, odrobinę soli i pieprzu. Blendujemy na gładką pastę.

W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej 2 łyżki octu. Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku robimy wirek patyczkiem i szybko wlewamy jajko z miseczki. Staramy się delikatnie otoczyć je białkiem, używając do tego patyczka. Gotujemy 2,5 minuty, po czym delikatnie odsączamy na talerzyk.

Pora przekrawamy na pół, dokładnie oczyszczamy i siekamy w cienkie paseczki. Rozgrzewamy olej w rondelku. Wrzucamy paseczki pora, a gdy zaczną się złocić, wyciągamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Od razu doprawiamy solą.

Chleb wrzucamy do tostera albo podsmażamy z obu stron na odrobinie masła. Chrupiący smarujemy obficie buraczaną fetą, na niej układamy połówkę awokado pokrojonego w cienkie plasterki. Całość skrapiamy cytryną i na środku tosta kładziemy jajko w koszulce. Tost dekorujemy chrustem z pora.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA