Tosty francuskie z serkiem waniliowym

Tosty francuskie z serkiem waniliowym
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Śniadania
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • kawałek brioszki albo dużej chałki
  • 2-3 jajka
  • kilka łyżek mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżka cynamonu
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 pomarańcza
  • opakowanie serka homogenizowanego waniliowego
  • łyżka masła do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wbijamy 2 jajka do miseczki. Dodajemy pół łyżeczki cynamonu, połowę startej skórki z pomarańczy, 3-4 łyżki mleka oraz łyżeczkę cukru. Jajka rozmącamy. 

Chałkę kroimy na grube kromki. Patelnię rozgrzewamy z łyżką masła. Kromki bułki obtaczamy i nasączamy jajkiem, a następnie smażymy obu stron na złoto. Świeżo ściągnięte kromki obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu.

Serek homogenizowany doprawiamy resztą skórki z pomarańczy, przekładamy do rękawa cukierniczego i taką mieszanką nadziewamy tosty (możemy też po prostu położyć łyżkę kremu obok, ale tak chyba będzie ciekawiej).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA