Pogniecione jajka z kiełbasą ndują
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Śniadania
Składniki:
- 3 jajka
- łyżeczka masła
- łyżka śmietany
- łyżka kalabryjskiej kiełbasy nduja
- ½ łyżeczki miodu
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- sól
- pieprz
Do podania:
- młody szczypiorek
- kromka chleba wiejskiego na zakwasie
- odrobina masła
- ząbek czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jajka ubijamy w miseczce, dodajemy do nich śmietanę, sól i pieprz. W małym rondelku obok podgrzewamy nduję z oliwą tak, by się w pełni rozpuściła i połączyła z oliwą, tworząc intensywny, aromatyczny sos. Na końcu dodajemy miód i odstawiamy.
Na patelni z powłoką nieprzywierającą rozgrzewamy masło i równomiernie je rozsmarowujemy. Patelnię rozgrzewamy i wylewamy na nią jajka. Na chwilę zostawiamy je na patelni, mają się lekko ściąć. Następnie sylikonową łopatką staramy się je zwinąć do środka, aż zaczną wyglądać jak pognieciony omlet.
Tak przygotowane układamy na talerzu i polewamy pikantną oliwą z aromatyczną ndują. Danie wykańczamy świeżo mielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
Pognieciony omlet podajemy z chlebem podsmażonym na maśle, natartym ząbkiem czosnku.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź