Bulion z kluseczkami parmezanowymi aromatyzowany skórkami twardych serów

Bulion z kluseczkami parmezanowymi aromatyzowany skórkami twardych serów
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Bez reszty. Kuchnia Zero Waste (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Dania z resztek

Składniki:

  • 2 marchewki pokrojone w grubsze talarki
  • pietruszka pokrojona w grubsze talarki
  • por pokrojony w grubsze talarki
  • ¼ selera, obranego i pokrojonego w grubszą kostkę
  • cebula ze skórką, przekrojona na pół
  • kilka liści laurowych
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
  • łyżeczka soli himalajskiej
  • ok. 2 litry wody
  • kilka skórek z twardych serów
  • gałązka lubczyku
Kluseczki parmezanowe:
  • 4 łyżki startego parmezanu na tarce o drobnych oczkach
  • 2 jajka
  • mąka typ. 650
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli himalajskiej
Dodatkowo:
  • pęczek koperku, drobno posiekany
  • pęczek natki, drobno posiekany
  • 4 pieczarki portobello
  • olej rzepakowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania bulionu. Warzywa zalej wodą, dodaj przyprawy, lubczyk i skórki z twardych serów. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 1,5 godziny.

Przygotuj kluseczki. Parmezan wymieszaj z jajkami, następnie dodaj gałkę muszkatołową oraz mąkę. Mąki dodaj tyle, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Wymieszaj dokładnie masę, dopraw szczyptą sol

Pod koniec gotowania bulionu, ciasto/masę na kluseczki wylej na duży talerz. Następnie zsuwaj porcję kluseczek do gotującego się bulionu, za pomocą małej łyżeczki.

Portobello usmaż z dodatkiem oleju rzepakowego z obu stron, żeby były ładnie zarumienione

Bulion podawaj z kluseczkami, posiekanymi ziołami oraz portobello.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA