Bulion z kluseczkami parmezanowymi aromatyzowany skórkami twardych serów
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Bez reszty. Kuchnia Zero Waste (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Dania z resztek
Składniki:
- 2 marchewki pokrojone w grubsze talarki
- pietruszka pokrojona w grubsze talarki
- por pokrojony w grubsze talarki
- ¼ selera, obranego i pokrojonego w grubszą kostkę
- cebula ze skórką, przekrojona na pół
- kilka liści laurowych
- łyżeczka ziela angielskiego
- łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
- łyżeczka soli himalajskiej
- ok. 2 litry wody
- kilka skórek z twardych serów
- gałązka lubczyku
Kluseczki parmezanowe:
- 4 łyżki startego parmezanu na tarce o drobnych oczkach
- 2 jajka
- mąka typ. 650
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli himalajskiej
Dodatkowo:
- pęczek koperku, drobno posiekany
- pęczek natki, drobno posiekany
- 4 pieczarki portobello
- olej rzepakowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania bulionu. Warzywa zalej wodą, dodaj przyprawy, lubczyk i skórki z twardych serów. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 1,5 godziny.
Przygotuj kluseczki. Parmezan wymieszaj z jajkami, następnie dodaj gałkę muszkatołową oraz mąkę. Mąki dodaj tyle, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Wymieszaj dokładnie masę, dopraw szczyptą sol
Pod koniec gotowania bulionu, ciasto/masę na kluseczki wylej na duży talerz. Następnie zsuwaj porcję kluseczek do gotującego się bulionu, za pomocą małej łyżeczki.
Portobello usmaż z dodatkiem oleju rzepakowego z obu stron, żeby były ładnie zarumienione
Bulion podawaj z kluseczkami, posiekanymi ziołami oraz portobello.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź