Zupa z soczewicy z chorizo
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Przygotowanie:
Składniki:200 g soczewicy du Puy
pokrojona marchewka
cebula w plasterkach
liść laurowy
gałązka tymianku
litr bulionu drobiowego lub wody
sól i pieprz
sok z cytryny (ew.)
3 łyżki oliwy
kiełbaska chorizo pokrojona w cienkie plasterki
Przygotowanie:
Namoczyć soczewicę przez 2 godziny w zimnej wodzie. Odlać. Włożyć do garnka z marchewką, cebulą, liściem laurowym, tymiankiem, zalać bulionem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu do miękkości, ok. 45 minut.
Wyjąć przyprawy, przestudzić soczewicę, następnie zmiksować ją z warzywami, partiami, żeby nie zniszczyć miksera.
Zupę można przetrzeć, choć nie jest to konieczne. Posolić i popieprzyć do smaku. ew. wkropić soku z cytryny. Podgrzać.
Rozgrzać oliwę na patelence i podsmażyć chorizo, żeby plasterki się lekko wygięły, przez ok. pół minuty. Przewrócić i dosmażyć przez 15 sekund. Wrzucić chorizo do zupy i okolić je oliwą z patelni.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W