Zupa waniliowo-kardamonowa z pływającymi wyspami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 1 litr mleka
- 3 żółtka
- 1 laska wanilii
- 2 ziarna kardamonu
- laska cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru
Pianki:
- 3 białka
- 3 łyżki cukru pudry
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- do podania: cynamon, starta czekolada
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami dodajemy cukier puder ciągle miksując, na koniec dolewamy sok z cytryny i krótko miksujemy.
W rondelku zagotowujemy mleko z kardamonem, laską wanilii (wcześniej przecinamy ją na pół, wyciągamy ziarenka i razem ze skórką dodajemy je do mleka.
Na gorące mleko kładziemy partiami uformowane łyżką chmurki z białek. Gotujemy je pod przykryciem ok. 2 minut z każdej strony. Wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na bok.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę, najlepiej w drugim rondlu.
Jak już nabiorą puszystości i pojaśnieją, wstawiamy garnek na mały gaz i ciągle mieszając dolewamy gorące mleko. Gotujemy ok. 5-7 minut, aż masa zacznie gęstnieć. W razie potrzeby możemy zupę dosłodzić lub lekko zakwasić sokiem z cytryny. Nalewamy ją na głęboki talerz i dekorujemy piankami, całość obsypujemy startą czekoladą i cynamonem.
W rondelku zagotowujemy mleko z kardamonem, laską wanilii (wcześniej przecinamy ją na pół, wyciągamy ziarenka i razem ze skórką dodajemy je do mleka.
Na gorące mleko kładziemy partiami uformowane łyżką chmurki z białek. Gotujemy je pod przykryciem ok. 2 minut z każdej strony. Wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na bok.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę, najlepiej w drugim rondlu.
Jak już nabiorą puszystości i pojaśnieją, wstawiamy garnek na mały gaz i ciągle mieszając dolewamy gorące mleko. Gotujemy ok. 5-7 minut, aż masa zacznie gęstnieć. W razie potrzeby możemy zupę dosłodzić lub lekko zakwasić sokiem z cytryny. Nalewamy ją na głęboki talerz i dekorujemy piankami, całość obsypujemy startą czekoladą i cynamonem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W