Zupa tom kha gai
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Przykaza
- Seria kulinarna:
- Jak Piotr przykazał (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 l wody
- 1 opakowanie łodyg kolendry chińskiej
- 80-100 g świeżego imbiru
- 1 opakowanie łodyg bazylii tajskiej
- 1 tajskie chili
- 50 g galangalu
- 3-5 liści limonki
- 3 łodygi trawy cytrynowej
- pasta Tom Kha Gai
- 200 g kurczaka
- 0,7 l mleka kokosowego
- 1 puszka grzybów straw
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do 2 l wody dodać łodygi bazylii tajskiej, łodygi kolendry chińskiej, tajskie chili, imbir, galangal, liście limonki, łodygi trawy cytrynowej. Gotować przez 30-45 minut. Do wywaru dodać pastę Tom Kha Gai do smaku. Pokroić kurczaka i dodać do wywaru, gotować na małym ogniu ok. 3 minut. Następnie odstawić na 15-20 minut aż zupa trochę ostygnie. Dodać mleko kokosowe. Podawać z grzybami straw i poszatkowanymi, świeżymi liśćmi kolendry chińskiej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W