Rosół z kneidlach

Rosół z kury z knaidlach
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Malka Kafka

Seria kulinarna:
Koszer macher (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna

Składniki:

Knaidlach:

  • maca 2 paczki (bez dodatków)
  • 1 jajko
  • 5 czubatych łyżek posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki rosołu włóż do dużego garnka z zimną wodą. Zagotuj, zdejmij szumowiny, zmniejsz ogień i gotuj przez następną godzinę. W tym czasie, przygotuj kneidlach. Około 300 g macy zawiń w ściereczkę i utłucz na bardzo drobno. Wsyp do miski i dodaj wodę tak, by maca nasiąknęła, ale nie była rozmoczona. Odczekaj około 15 minut, dodaj jajko, pietruszkę, przypraw i dobrze wygnieć ciasto, żeby się nie kleiło. Uformuj z niego kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Za każdym razem rękę nasmaruj lekko olejem, żeby kulki łatwiej się formowały. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj aż napęcznieją i nie będą surowe w środku. Ugotowane knaidlach zalej gorącym rosołem. Serwuj z kawałkiem marchwi i posiekaną natką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA