Lody truskawkowe

Lody truskawkowe
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Malka Kafka

Seria kulinarna:
Koszer macher (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia koszerna

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki wywaru z buraków

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Truskawki z ziarnami z wanilii i wywarem z buraków zmiksuj, ale nie za drobno. Jajka rozdziel na białko i żółtko - ubij pianę oraz utrzyj kogel-mogel. Śmietanę ubij na sztywno. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, ale szybko wstaw do zamrażalnika. Masę zamieszaj kilkukrotnie co 10-15 minut, żeby połamać kryształki lodu, wtedy lody będą delikatniejsze. Po zamrożeniu się masy lody nałóż do pucharków i przystrój świeżą truskawką i liściem melisy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA