Cannoli z granitą kawową
Przygotował:
Matteo Brunetti
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- cannoli:
- 250 g mąki typu 00
- 30 g cukru
- 30 g smalcu
- 1 jajko (M) + 1 żółtko
- 50 g wina Marsala
- 10 ml octu winny białego
- sól
- skórka z 1 pomarańczy
- 2 g cynamonu
- olej arachidowy
Krem:
- 800 g ricotty
- 320 g cukru pudru
Do dekoracji:
- skórka z pomarańczy kandyzowanych
- pistacje
- czekolada
- cukier puder
- wiśnie kandyzowane
- Granita:
- 250 ml espresso
- 250 ml wody
- 70 g cukru
- 200 ml śmietany 30% (bez UHT)
- 30 g cukru pudru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Granita:
Ostudzone espresso zmiksuj z cukrem, do całkowitego rozpuszczenia. Wymieszaj z wodą, przelej do pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Co 40 min zdrapuj widelcem, mieszając masę. Podawaj w szklance do wina, udekorowane bitą śmietaną.
Cannoli:
Mąkę przesiej z cynamonem. Dodaj smalec i rozetrzyj palcami. Dodaj skórkę pomarańczową oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Wbij jajko. Sól rozpuść w occie, wlej do mąki razem z marsalą. Całość dokładnie wymieszaj. Owiń folią i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
1/3 ciasta rozwałkuj na grubość 1,5 mm, wytnij kółka wielkości rurek, na które będziesz zawijać cannoli. Podobnie zrób z resztą ciasta. Ciasto przyklej do rurek (można skleić żółtkiem) i smaż w oleju rozgrzanym do 175º C. Ważne, żeby smażyć najpierw złączeniem ciasta do dołu, żeby się nie rozkleiło. Usmażone ciasto ostudź, zsuń z rurek.
Ricottę przetrzyj przez sitko, ubij mikserem razem z cukrem pudrem. Za pomocą rękawa cukierniczego napełnij ciastka kremem z ricotty, udekoruj wiśniami, siekanymi pistacjami, skórką pomarańczową oraz posiekaną czekoladą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź