Cannoli z granitą kawową

Cannoli z granitą kawową
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Matteo Brunetti

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • cannoli:
  • 250 g mąki typu 00
  • 30 g cukru
  • 30 g smalcu
  • 1 jajko (M) + 1 żółtko
  • 50 g wina Marsala
  • 10 ml octu winny białego
  • sól
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 g cynamonu
  • olej arachidowy
Krem:
  • 800 g ricotty
  • 320 g cukru pudru
Do dekoracji:
  • skórka z pomarańczy kandyzowanych
  • pistacje
  • czekolada
  • cukier puder
  • wiśnie kandyzowane
  • Granita:
  • 250 ml espresso
  • 250 ml wody
  • 70 g cukru
  • 200 ml śmietany 30% (bez UHT)
  • 30 g cukru pudru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Granita:

Ostudzone espresso zmiksuj z cukrem, do całkowitego rozpuszczenia. Wymieszaj z wodą, przelej do pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Co 40 min zdrapuj widelcem, mieszając masę. Podawaj w szklance do wina, udekorowane bitą śmietaną.

Cannoli:

Mąkę przesiej z cynamonem. Dodaj smalec i rozetrzyj palcami. Dodaj skórkę pomarańczową oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Wbij jajko. Sól rozpuść w occie, wlej do mąki razem z marsalą. Całość dokładnie wymieszaj. Owiń folią i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

1/3 ciasta rozwałkuj na grubość 1,5 mm, wytnij kółka wielkości rurek, na które będziesz zawijać cannoli. Podobnie zrób z resztą ciasta. Ciasto przyklej do rurek (można skleić żółtkiem) i smaż w oleju rozgrzanym do 175º C. Ważne, żeby smażyć najpierw złączeniem ciasta do dołu, żeby się nie rozkleiło. Usmażone ciasto ostudź, zsuń z rurek.

Ricottę przetrzyj przez sitko, ubij mikserem razem z cukrem pudrem. Za pomocą rękawa cukierniczego napełnij ciastka kremem z ricotty, udekoruj wiśniami, siekanymi pistacjami, skórką pomarańczową oraz posiekaną czekoladą.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA