Mus czekoladowy Marii

Mus czekoladowy Marii
Oceń przepis:
50 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 300 g czekolady gorzkiej wysokiej jakości
  • 300 g masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g mielonych migdałów
  • 6 jaj
  • szczypta soli
Do podania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
Do rozpuszczonej, przestudzonej czekolady wsypujemy cukier i dodajemy żółtka dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy mielone migdały, dokładnie mieszamy.
Jak już lekko przestygnie, dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Najlepiej białka dodawać partiami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, masę czekoladową wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy ok. 25 minut. Podajemy dobrze schłodzone, np. z porcją ubitej śmietanki kremówki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA