Owoce pod sabayon
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 2 duże żółtka
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
- ok. 30-40 ml wina Marsala lub szampana
- duża szczypta cynamonu
- po garści agrestu, jeżyn, porzeczek i truskawek
- kilka ciastek amaretti do podania
- (palnik do skarmelizowania)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Owoce myjemy i suszymy. Agrest i truskawki przecinamy na pół, układamy razem z jeżynami i porzeczkami porcjami na talerzach.
Do garnka wlewamy wodę i ustawiamy na nim szeroką miskę. Dno miski nie powinno dotykać wody.
Włączamy gaz, wlewamy do miski żółtka, wino i cukier. Za pomocą rózgi lub miksera ubijamy całość, aż otrzymamy puszysty, jasny krem.
Lekko przestudzonym kremem oblewamy owoce i za pomocą palnika karmelizujemy wierzch. Podajemy.
Do garnka wlewamy wodę i ustawiamy na nim szeroką miskę. Dno miski nie powinno dotykać wody.
Włączamy gaz, wlewamy do miski żółtka, wino i cukier. Za pomocą rózgi lub miksera ubijamy całość, aż otrzymamy puszysty, jasny krem.
Lekko przestudzonym kremem oblewamy owoce i za pomocą palnika karmelizujemy wierzch. Podajemy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W