Ciasto drożdżowe mojej mamy
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 jaja
- 1 szklanka oleju
- 1 op. cukru wanilinowego
- 0,5 kg mąki pszennej
- szczypta soli
- kruszonka:
- 80 g mąki krupczatki
- 60 g zmielonych migdałów lub orzechów
- 80 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 90 g masła w temp. pokojowej
- na wierzch ulubione owoce
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do miseczki wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i cukrem wanilinowym. Wbijamy całe jaja, dolewamy olej i mleko. Nie mieszamy, tylko przykrywamy szczelnie i wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień do wysokiej miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wlewamy zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy mikserem, aż składniki ładnie się połączą. Wylewamy ciasto do formy pokrytej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W tym czasie myjemy owoce, osuszamy i przekrajamy na ćwiartki. Przygotowujemy kruszonkę. Z podanych składników zagniatamy krótko ciasto i rozkruszamy je palcami. Na rosnącym cieście układamy owoce, skórką w stronę ciasta i posypujemy je kruszonką jednocześnie rozkruszając między palcami. Pieczemy ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta wielkanocne
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W